Begrebsforvirring

Jeg følte mig som udenforstående og totalt kirkefremmed, da jeg stod over for en frikirke forrige weekend. Et logo, en taxachauffør og et skilt satte spærringer op. Men heldigvis vovede jeg mig indenfor.
Jeg tog en taxa, fordi jeg ikke kunne finde vej til den frikirke i København, hvor en lederkonference blev holdt. Jyden for vild i København – eller rettere Frederiksberg.
For FrikirkeNets lederkonference var henlagt til frikirken Vineyards lokaler på Nyvej. Og nu kommer det interessante.
Da taxachaufføren holdt uden for frikirken med det store skilt Vineyard med en flot drueklase indgraveret som logo, sagde han: – Er det ikke Vinkompagniet, det her?
– Nej, sagde jeg, det er Vineyard kirken – en frikirke, som oprindelig opstod i USA.
Chaufførens ansigt lyste op:
– Nååååå, så det er en eller anden sekt, altså.
– Nej, nej, nej, svarede jeg. Der er forskel på frikirker og sekter.
– Nå, men er i Danmark putter vi altså Jehovas Vidner og frikirkerne ned i samme kasse, replicerede chaufføren tørt.
– Jamen frikirker er ikke sekter, insisterede jeg.
Jeg betalte min regning, steg ud af bilen og bevægede mig hen til kirkens hoveddør. Og med samtalen med taxachaufføren i frisk erindring, studsede jeg over et skilt på døren:
”Hjælp os med at holde døren lukket”.
Så var misforståelsen komplet. Og jeg sendte de stakkels københavnere – eller frederiksbergianere – der ville vove sig ind i kirken en medfølende tanke. Et forhindringsløb havde været nemmere.
Hændelsen viser med al tydelighed, hvor nemt udenforstående kan misforstå vores indforståede begreber som kristne. Navne, begreber og praktiske anvisninger kan få den diametralt modsatte effekt af den, vi ønsker.
For som jeg kender Vineyard og de andre frikirker i FrikirkeNet, så ønsker de at være åbne kirker. Og det var lige netop det, lederkonferencen handlede om.
Det fandt jeg ud af, da jeg endelig var kommet indenfor.