Efter afstemningen i UNESCO vil palestinenserne ind i 16 andre FN-organisationer

Palestinensernes store sejr i FN’s kulturorganisation UNESCO, hvor 107 lande accepterede statsdannelsen Palestina som medlemsland nr. 185, sigter palestinenserne nu på at blive optaget i 16 andre FN-organisationer.Blot 14 lande stemte imod, heriblandt USA, Tyskland, Canada, Holland og Israel, mens 52 lande afholdt sig fra stemme. Frankrig stemte for, England og Italien afholdt sig fra stemme.

Den palestinensiske udsending til FN i Geneve, forhandlingschef Saeb Erekat, sagde, at denne afstemning vil bane vej for, at palestinenserne kan slutte sig til 16 andre FN-organisationer i løbet af få uger, uden at praecisere hvilke.

Israel har tidligere givet udtryk for bekymring over den mulighed, at Den palestinensiske Myndighed (PA) slutter sig til Den internationale Kriminal-Domstol i Haag.

FN-afstemningen har fået Israel til overveje forskellige metoder i dets reaktion over for UNESCO’s beslutning.

USA reagerede omgående ved at meddele, at det suspenderer dets finansielle støtte til UNESCO – 60 millioner dollars, som stod til udbetaling om kort tid.

I en udtalelse fra det israelske udenrigsministerium hedder det, at afstemningen vil skabe yderligere vanskeligheder for en israelsk-palestinensisk tilnærmelse og en genoptagelse af de afbrudte forhandlinger.

Videre står der i udtalelsen:

– Israel afviser UNESCO-generalforsamlingens beslutning om at acceptere Palestina som en medlemsstat. Det er en ensidig palestinensisk manøvre, som ikke vil bringe nogen ændring på jorden, men yderligere udskyde muligheden for en fredsaftale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Beslutningen vil ikke gøre PA til en stat, men vil lægge unødvendige byrder på vejen til at forny forhandlingerne. Israel mener, at den korrekte og eneste vej til at gøre fremskridt i den diplomatiske proces med palestinenserne er ved direkte forhandlinger, uden forhåndsbetingelser.