Farceagtig generalstrejke i Israel – på blot fire timer

Klokken seks imorges var der erklæret generalstrejke i Israel med påfølgende lammelse af landet på en række vitale områder – men kort efter meddelte Den nationale Arbejdsdomstol, at strejken skulle slutte kl. 10, efter blot fire timers forløb.Fagforeningsorganisationen Histadrut, der havde erklæret strejken, udtalte efter offentliggørelsen af domstolens kendelse:

– Vi vil honorere rettens afgørelse og standse strejken kl. 10. Men vi vil fortsat kæmpe for kontraktarbejdernes rettigheder og håber, finansministeriet ændrer sin stilling under forhandlingerne.

Mange Israel synes, at en generalstrejke på fire timer er en farce.

Men da den blev indledt i de tidlige morgentimer, troede de fleste, at den ikke var tidsbegrænset – som meddelt af Histadrut – og ville kunne vare adskillige dage.

Israelerne stod tidligt op imorges for at følge i radio og TV, om der ville blive strejke. Det blev da meddelt, at den var indledt – på en lang række områder – med lukning af Israels nationale Ben Gurion lufthavn og Børsen i Tel Aviv, standsning af tog- og bustrafikken, og videre lukning af statshospitaler, banker, universiteter, havne, domstole, beskæftigelsesbureauer og lokale myndigheders udstedelse af parkeringsbøder og tømning af affaldsbeholdere.

Mange mennesker, der skulle med fly til udlandet nu til morgen, indfandt sig tidligt i håb om at finde en flyafgang inden kl. 6.

Histadrut er en “paraply”-organisation for hundredtusinder af arbejdere i den offentlige sektor og ønsker, at staten skal ansætte omkring 250.000 kontraktarbejdere, som har dårlige forhold sammenlignet med statstjenestemænd, som er direkte ansatte af staten.

Arbejdsdomstolens præsident, Nili Arad, beordrede Histadrut og finansministeriet til at afholde intensive drøftelser og rapportere om deres fremskridt på torsdag kl. 12.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– En begrænsning af strejken til fire timer kan fremme forhandlingrne og medføre en dialog, som kan bidrage til at finde en egnet løsning, hedder det i en udtalelse fra Arbejdsretten.

Rettens kendelse blev udstedt after mange timers forhandlinger natten til mandag, med deltagelse af Histadruts formand Ofer Eini og finansminister Yuval Steinitz.