Spændende rejsebog fra den kristne kulturs rødder

Hans P. Pedersen tager læseren med på en fascinerende rejse til Grækenland, Tyrkiet og Israel.Hans P. Pedersen fascinerede mig i den grad med sin bog Brevene fra Patmos, der udkom i 2004, og som jeg anmeldte i Udfordringen i uge 50/2004.
Bogen gav stor lyst til at følge med ham på en af hans mange rejser som rejseleder til Grækenland, Tyrkiet og Israel. Nu har han gjort det igen, fascineret mig. Denne gang med sin nye bog Stenene i vindueskarmen.

På dannelsesrejse i antikkens verden

I vindueskarmen foran Hans P. Pedersens skrivebord ligger adskillige små marmorfragmenter, mosaiksten og potteskår fra rejser til vor kulturs rødder på mere eller mindre kendte lokaliteter i Grækenland, Tyrkiet og Israel. De er samlet på hans mange rejser, og nu har han skrevet en ny spændende rejsebog fra disse områder med besøg blandt talrige ruiner. Det er en bog, der kan læses som et supplement til Brevene fra Patmos, men den kan også læses alene. Jeg kan på det varmeste anbefale at læse Stenene i vinduekarmen og med den følge i Hans P. Pedersen fodspor. Det er bestemt ikke kedeligt.
Forfatteren tager læseren med på en dannelsesrejse i antikkens verden. Den starter på Kykladeøen Mykonos og videre til Delos, arnestedet for Apollon og hans tvillingesøster Artemis, og videre over Israel til egnene i Vesttyrkiet. Guiden – forfatteren – har været på stederne mange gange, han kender dem, og han kender historierne bag dem, og kender han dem ikke selv, så kender han mennesker: en hotelvært, en tæppehandler, en tidligere pilot i Tyrkiets luftvåben, en arkæolog, en taxachauffør, der kan bidrage med spændende beretninger. Det, Hans P. Pedersen ikke selv ved, supplerer de andre med. Men Hans P. Pedersens viden er stor, og hans klæbehjerne gør ham i stand til undervejs at citere såvel klassiske som nutidige forfattere, og så har han alle sanserne i brug. Han bemærker detaljer i ruinerne og i naturen, og han forstår at krydre sin fortælling med disse oplevelser. Han fylder læseren med kunst, litteratur, poesi og naturens herligheder. En af chaufførerne på turen, Ihsan, siger et sted: ”Det er dejligt, det er nødvendigt for sjælen, at man ofte lader sig beruse af dufte og erindringer” – og det gør Hans P. Pedersen og hans rejseledsagere. Det er med til at gøre bogen rig på oplevelser.

Højdepunkter på rejsen

Det var for mig meget fascinerende i bogen at være med forfatteren og den jødiske arkæolog, professor dr. Rami Arav, oppe ved udgravningerne af Betsajda uden for Tiberias. Begge har de en stor viden om den forsvundne, men nu genfundne bibelske by, hvor flere af Jesu disciple kom fra, og det er spændende at opleve den respekt, den jødiske arkæolog har for Jesus og hans historie.
Et andet højdepunkt er den besværlige og krævende opstigning til de fjernt beliggende ruiner af Styloskloseret i Vesttyrkiet på ”de fem fingres bjerg” sammen med chaufføren Ihsan og tæppehandleren Hazim. Begge har de stor viden om området, klostrene, ruinerne, forhistorien, og sammen med Hans P. Pedersens egen viden beriges læseren på denne tur.
Og så er der turen til ruinerne af et af Artemistemplerne og ruinerne af oldtidsbyen Magnesia ikke så langt fra Efesus sammen med dr. Orhan Bingöl. Forfatteren møder denne spændende arkæolog ved ruinerne, og det viser sig hurtigt, at de har en fælles bekendt, en arkæolog i København, og Orhan Bingöl bruger en hel dag sammen med Hans P. Pedersen. Det var meget spændende for forfatteren, men er det bestemt også for læserne.

En vækkerrøst og en rejseledsager

Bogen bringer læseren ind i spændingsfeltet mellem jødedom, kristendom og islam, og den viser, at hvis vi ikke er vågne, så kan vores kristne kultur let komme til at gå i opløsning, sådan som vi har set andre kulturer gøre det. Derfor er bogen også en vækkerrøst.
I disse år arrangeres mange rejser til kulturens vugge i Israel, Tyrkiet og Grækenland. Udfordringen inviterer i øjeblikket til en læserrejse til ”de første kristne i Grækenland og Tyrkiet” med pastor Stig Christensen og hans hustru Rhoda som rejseledere. Hans P. Pedersen og andre laver rejser til de samme områder, og mange tager med på disse ture. En rigtig god forberedelse til disse rejser er Hans P. Pedersens Brevene fra Patmos og Stenene i vindueskarmen.

Hans P. Pedersen:
Stenene i vindueskarmen
314 sider • 249 kr.
Proskrift