Særdeles velskrevet rejsebog med rigtig mange lag i sig

En anderledes tilføjelse til rejsebiblioteket. En beretning med udgangspunkt i forfatterens vandring i Northumberland, Englands nordligste amt, der også grænser op til Skotland.Hun starter med at citere Jeremias’ ord om at stå ved vejene og spørge efter de gamle stier, ”hvor vejen er til alt godt”…
Citatet er velvalgt, fordi det peger på, at det er en vandring, der også har erkendelsesmæssigt sigte. Samtidig peger det på traditionens betydning og forfatterens accept af denne.
”I traditionerne ligger de tidligere generationers erfaringer af det gode, det vigtige og sande. I de gamles fortællinger og forestillinger ligger erkendelser, som kan genfindes og opleves at være vejledende for nyere tiders folk, som har glemt, hvad tilværelsen i grunden kan hvile i. Glemt, hvad vandringens mål er. Glemt, hvad der er liv og fred i. Guds fred til liv”, skriver Agnete Holm Hvidt, der i det daglige fungerer som sognepræst (s. 6).
Med sig i rygsækken har hun bl.a. den gamle angelsaksiske kirkehistoriker Beda, der fortæller om den tidlige kirke i området, og som hun kalder horisonten for sin vandring. Hun bevæger sig i munken Cuthberts fodspor til den hellige ø Lindisfarne, et vigtigt omdrejningspunkt i keltisk kristendom. Vi når også rundt om Grundtvigs Englands-rejser 1829-31 og hans interesse for det gamle helte-digt ”Beowulf”.
Vi forlader forfatterinden på en ensom skrænt på jagt efter endnu nogle kloster-ruiner. Snart vil hun forsvinde. Det er hendes erkendelse: ”Men træernes rødder vandes af floden, og det er det vigtigste”, skriver hun (s. 110).
Det er en bog med rigtig mange lag i sig, hvilket også antydes af undertitlen: ”essays om natur, historie og tro”. Der er altså meget på færde. Og selvom hun er på engelsk jord, glemmer hun ikke sin danske baggrund. Hun er en god formidler, og hun formår at sætte tanker i sving. Og så skriver hun fænomenalt godt – hvilken prosa, siger jeg bare!

Agnete Holm Hvidt:
På færde – Essays om natur, historier og tro
112 sider
150 kr.
Boedal