Island første vesteuropæiske land der anerkender Palestina

Island er blevet det første vesteuropæiske land, der officielt har anerkendt staten Palestina, tre månedder efter at palestinenserne begyndte at ansøge om fuldt medlemsskab i FN – samtidig med at fredsforhandlingerne med Israel synes at være totalt nedfrosset.- Island ikke bare stod fast ved sine ord, sagde uderigsminister Ossu Skarephedinsson på et møde med palestinensere i Reykjavik – vi har støttet den palestinensiske sag, og det vil vi fortsat gøre.

På mødet sagde den palestinensiske udenrigsminister, Riyad al-Malki:

– Islands skridt vil sikkert influere på andre lande til at gøre det samme.

Tidligere har østeuropæiske lande, der engang var en del af den daværende Sovjetunion, anerkendt Palestina. Disse lande er nu alle medlemmer af EU.

FN klassificerer blot Palestina som en “observatør-enhed”. Israel og USA modsætter sig en anerkendelse af en palestinensisk stat, der ikke er baseret på resultatet af fredsdrøftelser mellem de to parter.

Island førte ligeledes an med anerkendelse af de tre baltiske lande, efter Sovjets sammenbrud i 1991.

Malki siger, at han ønsker at genstarte forhandlinger med Israel, men understreger, at fredsprocessen ikke bevæger sig og ikke har gjort det i et år.

– Vi ser faktisk blot tilbageslag, siger han. Den nuværende israelske regering er ikke interesseret i fred – og det internationale samfund gør ikke, hvad der er nødvendigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: