Krimi med præstedetektiv

Annette Broberg Knudsen har udgivet sin anden ganske vellykkede kriminalroman.Ved en familieweekend på herregården Resenholm finder man pludselig værten døende på sit værelse – og festlighederne standser brat.
Det er sognepræsten, Julie Hashøj, der finder den gamle Jenny Worm, der dør i armene på hende. Flere mystiske dødsfald indtræffer, og Julie Hashøj er tæt på tre dødsfald inden for kort tid, og hendes detektiv-gen går straks i aktion.
Vi er tilbage i Ruglev, et lille Vestjysk sogn hos sognepræst Julie Hashøj – ligesom vi var det i Anette Broberg Knudsens første krimi Begrundet mistanke, som udkom i 2010, og som jeg anmeldte i Udfordringen (uge 24/2010).
Muligt motiv er en spændende krimi – lidt af spændingen går dog af den midt i romanen, men vender stærkt tilbage på vej mod klimaks. Her er den igen fyldt med fortættet spænding, sådan som det hører sig til i en rigtig krimi.
Undervejs får læseren så mulighed for at kaste sin mistanke på forskellige personer i bogen, i nogle tilfælde begrundet mistanke.
En del af persongalleriet går igen fra Begrundet mistanke med den energiske sognepræst i spidsen. I starten af romanen er man i gang med at planlægge en høstfest, der gerne skulle blive det store tilløbsstykke og udvikle sig til en tradition i sognet, men høstfesten ryger i baggrunden, efterhånden som begivenhederne skrider frem, og må nøjes med at være kulisse.
Julie Hashøj, præsten og detektiven, er som en burre, der hægter sig fast og ikke giver op – og selv hendes fridage får ikke lov til at stå i vejen.
Romanen tager også fat i debatten om medlidenhedsdrab, men det skal vi ikke sige mere om her. Der skal også overlades noget til læseren af romanen.
Lad mig bare gå til bekendelse – igen: Jeg er ikke meget for krimier. Men det sker, at jeg falder over en rigtig god kriminalroman, der også giver én noget at tænke over. Det skete med Annette Broberg Knudsens kriminalroman Begrundet mistanke og nu også med Muligt motiv. Historien er godt skruet sammen. Det er sjovt, at hun kæder sognepræsten og ”detektiven” sammen i én og samme person. Sproget er flot og sine steder meget poetisk. Romanen bærer præg af, at forfatteren kender præstegårdsmiljøet og kristentroen godt. Det er på mange måder en gennemarbejdet kriminalroman, der fænger.
Annette Broberg Knudsen har en stor bogproduktion bag sig. Hun har skrevet for såvel børn og unge som voksne – og har hun også kastet sig over krimien og vist, at hun også kan det.

Anette Broberg Knudsen:
Begrundet mistanke
294 sider • 199 kr. • Unitas