Opsigstvækkende fund i Jerusalem af segl fra andet tempelts tid

Det første direkte arkæologisk bevis på aktivitet på Tempelpladsen på Det andet Tempels tid er blevet fundet af israelske arkæologer under en udgravning ved Vestmuren i Jerusalem – et segl, på størrelse med en knap, med den aramæiske indskrift “Ren for Gud”.Ifølge arkæologerne Eli Shukron fra Den israelske Oldsagsmyndighed og professor Ronny Reich fra Haifa University blev seglet brugt på genstande, der blev bragt til Templet. De skulle være rene, i henhold til ritualet.

Seglet, der har en diameter af to centimeter og er af ler, blev opdaget under “sigtnings” – processen af fundne genstande.

Arkæologen, dr. Yuval Baruch, mener, at seglet blev brugt for at vise, at olien, der var tilegnet gudstjenesten i Templet, var ren – og basis for miraklet i den jødiske lysfest Hanukkah, hvor olien rakte til at holde den 8-armede kandelaber tændt i over en uge.

Seglet blev vist for pressen på Hanukkah-festens femte dag. Denne lysfest – der iår faldt sammen med julen – afholdes til minde om makkabæernes sejr over grækerne og genindvielsen af Templet.

Fundet af seglet blev gjort ved den såkaldte Robinson-bue, der førte op til Tempelpladsen, under flere lag snavs, som tildækkede fundamenterne for Vestmuren (tidligere Græde- eller Klagemuren), 15 meter nord for Tempelpladsens sydvestlige hjørne.

Udover seglet fandt arkæologerne andre genstande som olielamper, keramik-kogekar og en lille kande, som formentlig havde indholdt olie eller perfume, og mønter fra de hasmonæiske kongers tid.

Blandt de fremtrædende gæster, der overværede afsløringen af seglet for pressen var kultur- og sportsminister Limor Livnat, der sagde, at fundet viser det jødiske folks forbindelse med Jerusalem og Tempelpladsen.

Undervisningsminister Gideon Sa’ar sagde, at “disse udgravninger ikke kunne have fundet sted uden israelsk suverænitet”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eli Shukron sagde:

– Da vi fndt seglet, føltes det som et Hanukkah-mirakel.