Sammenstød mellem politi og ultra-ortodokse fanatikere

Den israelsk-palestinensiske konflikt er for en stund trængt af vejen, mens den store nyhed er sammenstød mellem fanatiske ultra-ortodokse jøder og politiet.Denne ekstremistiske religiøse gruppe, der synes at fortolke Den hellige Skrift efter egen opfattelse, hedder på hebraisk “Haredim”. Gruppen har senest lavet optøjer i den israelske by Bet Shemesh, beliggende mellem Jerusalem og Tel Aviv, og herunder er seks haredi-mænd blevet arresteret.

Over 10.000 af byens verdslige indbyggere afholder idag et protestmøde mod haredi-gruppens adfærd – ikke mindst over for kvinder. Demonstrationen begynder ved Orot Banot-skolen, hvor den ekstremistiske gruppe har generet kvinder og mindreårige piger som en slags “mindreværdige”. Hundreder af politibetjente i Jerusalem er blevet kommanderet til Bet Shemesh for at holde ro og orden.

Konflikten er ikke ny. Spændingen har ekssteret i årtier mellem haredierne – som ønsker at leve i deres egne bykvarterer – og Israels sekulære og national-religiøse samfund, der føler sig stadig mere truet af denne indtrængning af haredisk livsstil i sekulære områder.

Haredi-gruppen, der er i klart mindretal i Israel, er flyttet ind sekulære bykvarterer og er ved at overtage magten flere steder. De siger selv, at om man ønsker det eller ej, er det uafvendeligt, at haredim om få år vil overtage styret i Israel. Tanken om en sådan fremtid har fået menge sekulære til at flytte fra Jerusalem til Tel Aviv-området.

De sidste dages voldsomheder har gjort Bet Shemesh til forsidestof i verdenspressen, og det er blevet en af hovedhistorierne i det britiske BBC’s nyhedsudsendelser.

Det var en brat opvågning til en barsk realitet, da israelsk TV fornylig viste en dokumentar-optagelse af situationen i denne by, hvor haredim henviser kvinder til at benytte “det andet fortov”, fordi “dette fortov” er forbeholdt mænd. Haredi-mænd er også begydt at spytte på det andet køn. Kun få i Israel vidste, at situationen havde udviklet sig så vidt.

Det begyndte for nogen tid siden med, at haredim henviste kvinder til at flytte sig fra deres plads i en bus og sætte sig andetsteds, “fordi en mand ikke kan sidde ved siden af en kvinde”. Da dette skete i en bus for nogle dage siden, afviste en kvinde dette ved højlydt at sige at hun ikke ville flytte sig. Nu menes buschauffører at være blevet instrueret om, at en sådan- haredi-fremfærd ikke vil blive tålt i offentlige transportmidler.

3 års fængsel
Knessetmedlem Nachman Shai, kendt bl.a. for sin orientering på TV om krigssituationer, har nu foreslået en lov om, at udelukkelse af kvinder er en lovoverftrædelse, som vil kunne medføre tre års fængelsstraf


Artiklen fortsætter efter annoncen:Præsident Shimon Pgeres har sluttet sig til kampagnen imod kvinders udelukkelse og har opfordret befolkningen til at slutte sig til demonstrationen i Bet Shemesh.

– Idag bliver folk og politimænd testet, sagde Peres Vi må alle forsvare Israels karaktur stillet over for en lille gruppe som skader landets sammenhold. Vi har set hvordan politimænd har måttet slås for grundlæggende lighed i Bet Shemesh på hele folkets vegne. Ingen har ret til at så had til eller true nogen pige eller kvinde. Vi er alle borgere.

8-årig piges tårer
En 8-årig pige ved navn Na’ama Magolis er blevet en hovedfigur i konflikten mellem den harediske og ikke-harediske verden. Hendes situation er blevet vist i et TV-program om, hvad der sker i Bet Shemesh – en udsendelse, der har chokeret store dele af beolkningen i Israel og er blevet et opvågningssignal for mange.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den lille lyshårede pige, der immigrerede med sin familie fra USA til Israel. og slog sig ned i Bet Shemesh for nogle år siden, er rædselsslagen ved at skulle gå de 300 meter mellem sin skole og sit hjem, fordi hun bliver generet af ekstremistiske ultra-ortodokse mænd.

Hendes situation har berørt en streng, der ligger dybt i det israelske samfund. Mange spørger, om dette er et demokrati, hvor flertallet har afgørelsen, eller om det er et mindretal, som forsøger at påtvinge deres livsopfattelse på alle.

Kampen i Bet Shemesh har manifesteret sig i haredi-gruppens opsættelse af et skilt, der henviser kvinder til det andet fortov. Politiet fjernede omgående skiltet. Men nogle timer var et nyt skilt med samme tekst blevet sat op. Også det blev fjernet af politiet. Og påny sat op.

Statsminister Binyamin Netanyahu.politichefen, finansministeren og mange andre politikere har taget skarpt afstand fra haredi-gruppens optræden. Men der skal nok hurtige handlinger til, for at få dette til livs.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blot Na’amas tårer har kunnet bevæge så mange til at se situationen i øjnene.