Flyangreb – formentlig israelsk – mod våbenkonvoj i Sudan

Israels skal – ifølge udenlandske medier – have brugt sin lange arm for at standse våbensmugleri til Gaza-striben ved et flyanreb mod to våbenkonvojer i Sudan – omkring 3500 km fra Israel.Flyangrebene menes, ifølge nogle sudanesiske medier, at have fundet sted enten i slutningen af november og den 15 december, mens de, ifølge andre sudanesiske medier, fandt sted den 15. og 18. december.

Ved et af angrebene var målet to køretøjer nær Wadu K-Allaqi det nordlige Sudan, nær grænsen til Egypten, hvorved to personer blev dræbt og to blev såret.

Den anden episode skal have fundet sted i det østlige Sudan, og det rapporteres, at man havde set Apache helikoptere over en ø nær Sudan. Her menes alle i konvojen at være blevet dræbt.

Det rapporteres tillige, at der har været israelsk “u-båds aktivitet” udfor Sudans kyst.

En sudanesisk militær talsmand, oberst Sawarmi Khaled Sa’ad, udtaler at det sudanesiske luftforsvar ikke havde registreret nogen infiltration over sudanesisk luftrum.

Det forlyder også, at commando-soldater fra den israelske flåde udfor Sudans kyst har udført et raid mod et skib med våben.

Sudan er et vigtigt sted for våbensmugleri fra Iran til Gaza, og der har tidligere været rapporter om israelske luftangreb mod mål i Sudan.

Iran menes at have været ansvarlig for størstedelen af våbensmugleriet via Sudan til Hamas og Islamisk Jihad i Gaza. Ifølge israelske og vestlige efterretningstjenester bruger iranerne to hovedruter for at smugle våben til Gaza – omfattende en fra havnen i Bandar Abbas i det sydliger Iran til Yemen og derfra til en sudanesisk havn. Våbnene transporteres over land gennem Egyptens Sinai-ørken til Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sudans udenrigsminister, Ali Karti, har afvist oplysninger om, at israelske krigsfly har udført to luftangreb mod mål i Sudan i forrige uge.

Tidligere i år påstod sudanesiske medier, at det israelske luftvåben havde angrebet en bil nær byen Port Sudan og dræbt et antal personer, der var involveret i våbensmugleri til Gaza. I februar menes Israel at have bombet et våbenskib nær Sudan. I 2009 rapporterede medier i England og USA om et israelsk angreb i Sudan mod en konvoj på 20 lastbiler med våben til Hamas.

Sudan opfattes som et vigtigt led i våbensmugleri til Gaza. Skibe med våben anløber Port Sudan, hvor våbnene bliver lastet på køretøjer, der transporterer denne last videre til den egyptiske grænse ved Gaza, hvorfra de bringes ind i Gaza gennem det net af tunneller, som kontrolleres af Hamas.


Artiklen fortsætter efter annoncen: