Tove så lyset fra en engel

Et mystisk lys og en indre stemme ledte Tove Knoph på sporet af Gud. Nu har hun udgivet en cd med egne sange om ”An Angel in The Dark”.Det var en mørk nat oppe i Finmarken i Nordnorge. Tove Knoph og hendes far havde kørt i over 20 timer. Og Tove bemærkede, at hendes far havde svært ved at holde sig vågen…
– Jeg var dengang 18 år og havde lige fået kørekort, husker Tove Knoph.
– Jeg foreslog derfor min far, at han lagde sig på bagsædet, mens jeg overtog rattet.
Det gik han med til.
Efter at jeg havde kørt et stykke tid, mærkede jeg, at jeg også selv var meget træt. Det var svært at holde øjnene åbne.
Jeg må selv være faldet i søvn. For pludselig blev jeg vækket af et stærkt lys indeni hovedet. Bilen var i høj fart på vej ud i rabatten, og der ville være sket en frygtelig ulykke, hvis ikke jeg var blevet vækket.
– Var det ikke bare lygterne fra en forbipasserende bil?
– Nej, for da jeg standsede bilen, var lyset der stadig. Det var indeni bilen og i en cirkel udenfor. Det kom ikke fra en anden bil, for vi var alene på den øde vej.
– Så din far lyset?
– Ja, jeg vækkede min far for at vise ham lyset.
Han nåede også at se det i vel omkring 15 sekunder, mens det forsvandt fra os og op imod himlen. Det var ligesom en kugle, der bevægede sig hen over himlen og til sidst forsvandt.
Jeg var glad for, at min far også så lyset. Bagefter undersøgte han, om der kunne have været en naturlig forklaring, om militæret fx havde skudt en raket af, eller om der var indberettet et lysfænomen. Men der var ikke noget, som kunne forklare lyset i natten. Intet.

Lyset i huset

Det var ikke første gang, at familien Knoph havde en overnaturlig oplevelse:
– Da jeg var 10 år, vågnede jeg midt om natten ved, at der var et stærkt lys i huset, fortæller Tove og tilføjer:
– Og det var ikke bare en drøm, for hele familien vågnede og undrede sig. Og der var endda en nabo, som så lyset oppe i vores hus og blev blændet af det…
Den oplevelse gjorde, at vi alle tænkte meget over, at der var noget, vi ikke forstod.
Hverken Tove eller hendes far eller den øvrige familie var på det tidspunkt troende.
Men lysoplevelserne gjorde dem alle interesserede i Gud og det overnaturlige. Forældrene læste en del i Bibelen.
– Vi begyndte alle at søge efter sandheden, fortæller Tove.

Troede ikke, hun kunne synge

Tove bor i dag i Brande og er gift med danske Stefan Kristensen. Men hendes sprudlende norske sprog afslører oprindelsen i det nordvestlige Norge.
Hun er født på øen Smøla i udløbet af Trondheim-fjorden og havde en god barndom med to yngre søstre. Allerede som barn kunne hun li’ at synge.
– Da jeg var to år, stod jeg op på en stol på færgen og sang for alle de rejsende.
Men senere fik jeg den opfattelse, at jeg ikke kunne synge.
Min stemme vibrerede nemlig anderledes end de andres stemmer, og jeg troede, det var en fejl…
Derfor sang jeg helst ikke så højt, at andre kunne høre det, fortæller Tove – sangerinden, som netop har udgivet sin anden cd.

Guds stemme

Som ung boede Tove Knoph en periode i Oslo og havde en voldelig ven, som engang overfaldt hende.
– Jeg frygtede, at han ville slå mig ihjel. Måske bad jeg til Gud. I hvert fald hørte jeg da første gang Guds stemme sige, at jeg ikke skulle være bange. Jeg skulle ikke dø, for Gud havde en tjeneste til mig senere…
Også den oplevelse fik mig til at søge efter sandheden. Jeg søgte overalt. I astrologi og det alternative, men ingenting gav mig noget svar.
På et tidspunkt mødte jeg også en lidt ekstrem religiøs gruppe, som forsøgte at hverve mig, men det sagde mig ingenting.
Jeg kunne skrive en bog om alt det, jeg oplevede!

Døbt mellem isflager

– Men en dag hørte jeg, at min onkel havde besøg af en kristen pinse-evangelist, som gik fra hus til hus og forkyndte.
Jeg fik lyst til at møde manden og udfordre ham med alle mine spørgsmål og meninger.
Men så snart, han åbnede munden, blev jeg grebet af det, han sagde. Jeg vidste, det var sandheden. Jeg mærkede Guds ånd og blev helt ny på indersiden. Det var en meget stærk oplevelse.
Jeg var så glad over endelig at have fundet sandheden, at jeg ville døbes med det samme. Selv om det var midt om vinteren, og isflagerne svømmede rundt i fjorden, blev jeg døbt i det iskolde vand. Mine ben var helt numme – følelsesløse.
Men jeg ville ikke vente.
Det var i 1993, og jeg var ca. 25 år.
Jeg fandt frem til en lille gruppe troende i en naboby i Nordtrøndelag, som jeg mødtes med i syv år.
Da jeg blev kristen, blev min ene søster og mine forældre det også kort efter. Og den sidste søster er også på vej.
– Får du stadig overnaturlige oplevelser?
– Ikke på den måde. Nu snakker jeg jo med Jesus dagen lang. Men mine forældre får stadig overnaturlige oplevelser. Jeg tror, det er, fordi de bor et sted, hvor de ikke har andre troende at være sammen med. De har brug for det…
Min mor drømte fx at hun kravlede op til himlen med en veninde. En mand i hvidt tog imod veninden, men selv blev hun sendt tilbage til jorden. Hun var ikke klar, sagde manden.
To dage senere døde hendes veninde… En af sangene på cd’en handler om det.

Synger igen

Da Tove Knoph var blevet kristen, begyndte hun at synge højt igen. Hun havde lyst til at lovsynge Gud, selv om hun ikke troede, hun kunne synge.
Nu opdagede hun, at hun ikke sang dårligt – tværtimod.
Allerede mens hun boede i Norge, udgav hun sin første cd. Og nu har hun udgivet sin anden, og meget professionelle cd sammen med nogle af Danmarks bedste musikere, bl.a. Benjamin Koppel, Ole Kibsgaard, Niclas Campagnol, Flemming Agerskov, Jorn Lendorph, Lise Dandanell, Jørgen Kaufmann, Frank Anker Wiik, Mads Nørregård, Annette Wiik Vestager – og det unge sangtalent Morten Uhl synger duet med Tove Knoph på to sange.
Cd’en ”An Angel in the Dark” er produceret af Henrik Bach og indspillet i Granny Studio.
Sangene har Tove selv skrevet, og teksterne handler bl.a. om engleoplevelserne. De fleste sange er på engelsk.
Til daglig arbejder Tove nu som kosmetolog og wellness-terapeut hos City-Fys på DGI-huset i Herning.
Cd’en sælges bl.a. gennem iTunes, Toves egen hjemmeside toveknoph.com og Udfordringens bogsalg hosianna.dk.