Etiske dilemmaer

Her er et tankeeksperiment: Du er en afrikansk regeringsleder og et stort medicinalfirma spørger om tilladelse til at lave medicinske undersøgelser på befolkningen i dit land…
Som statsleder bestemmer du, hvad svaret til medicinalfirmaet skal være. Det skriger ’brud på menneskerettigheder’ at bruge afrikanere som forsøgskaniner i medicinske forsøg, og der er store risici for de mange tusinde mennesker, der skal i tvivlsom medicinsk behandling. Men forsøget skal finde en bedre kur mod malaria – en sygdom som har dræbt flere end 100.000 af dine landsmænd.
Hvad vil du svare?

Når jeg forestiller mig situationen, kommer jeg i tvivl. På den ene side bliver jeg frastødt af tanken om at udnytte mennesker, der ikke selv er i stand til at gennemskue konsekvenserne. Dog er malaria en af de største dræbere i Afrika… Er det de enkeltes beskyttelse, der kommer før millioner af menneskeliv?
Dette er et tankeeksperiment, som en lærer engang udfordrede mig med. Men dilemmaet er ikke kun i tankerne, og det er ikke kun relevant for statsledere at overveje!

På en rejse til Etiopien var jeg ude og se to børnehjem – et for almindelige børn og et for aids-ramte børn. Hos de aids-ramte børn var der plads, tid og omsorg nok til børnene. På børnehjemmet for de raske børn var der ingen af delene! Tvært imod måtte børn ligge i timer i deres eget skidt, før de fik skiftet ble. Jeg tog mig selv i at tænke; hvorfor er det ikke børnehjemmet for de raske børn, som er det bedste? De har jo en fremtid!
Igen er dilemmaet svært. Aids-ramte børn har ret til et værdigt liv, og det har raske børn også…

Der er ikke uendelige ressourcer til at hjælpe i Afrika, og på min rejse gik det op for mig, at hver gang man vælger at hjælpe nogen, så vælger man andre fra. Heldigvis havde jeg ingen indflydelse på beslutninger i Etiopien, men jeg gruer for den dag, hvor jeg selv skal vælge, hvem der skal hjælpes – de mange, eller de få? De raske eller de syge?
Af Vibeke Christoffersen
Udsendt af Afrika InTouch