Israel og palestinenserne enige om at forsætte drøftelserne

Mange rundt om i verden havde øjenene rettet mod Amman, da israelske og palestinensiske forhandlere mødtes direkte for første gang i 16 måneder – ville det briste eller bære?

Det bar
Der var intet gennembrud under det 3 1/2 time lange møde, men det blev holdt i “en positiv atmosfære”, og parterne enedes om at fortsætte drøftelserne i den jordanske hovedstad i næste uge.

Mødet var blevet til på initiativ af den jordanske konge, Abdullah II, der har sat meget ind på at få parterne til at nærme sig hinanden. Det lykkedes omsider.

Nøglen til en chance for succes er at afholde det næste møde med lav profil og, såvidt muligt, fortsætte fredsprocessen uden for mediernes søgelys.

“Hatten af for Hans Majestæt”, skriver den israelske journalist, Gershon Baskin, som – bag kulisserne – har mobiliseret kræfter i Jordan for at få drøftelserne genoptaget..

Vært for mødet i Amman var den jordanske udenrigsminister, Nasser Judeh, som deltog i afslutningen af samtalerne mellem den israelske forhandlingschef, Yitzhak Molcho, og den palestinensiske, Saeb Erekat.

Judeh oplyste, at Erekat havde informeret ham om palestinensernes officielle stilling til en”endelig status aftale” og grænser, og at Molcho var gået med til at “overveje dem”.

Mødet begyndte med deltagelse af repræsentanter for kvartetten (USA. Rusland, FN og EU). Den tidligere britiske statsminister, Tony, der er Kvartettens udsending til området, deltog i samtalerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Judeh sagde ved afslutningen, at mens der ikke var noget gennembrud, var betydningen af at sætte sig ned og føre en direkte dialog, “ikkeubetydelig”.

Samtalerne blev afholdt uden forhåndsbetingelser. Der blev efter mødet ikke udstedt nogen erklæring. Parterne enedes om, at jordanerne skulle være talsmænd for drøftelserne.

Fra EU hovedkvarteret i Bruxelles har dets udenrigschef, Catherine Ashton, fremsat følgende udtalelse:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg vil gerne udtrykke min dybe påskønnelse over for kong Abdullah og udenrigsminister Judeh for at formidlet dette møde. Jeg opfordrer Israel og palestinenserne til at bygge på dette lovende første møde og fortsætte med at arbejde for en retfærdig, varig og omfattende fred i Mellemøsten. EU forbliver forpligtet til at gøre alt det kan for at bidrage til en løsning på konflikten.