Brug for kristen sportsefterskole

Krop-Tro-Liv er mottoet for Sommersted Sportsefterskole, hvor det nye forstander-team har valgt en ny profil.- Nu er det slut med musicals, fastslår Benjamin Hougaard og Tonni Dahl Sørensen.

To unge ledere deler forstanderposten på efterskolen i Sommersted. Det er Benjamin Hougaard, som er lærer, og Tonni Dahl Sørensen, som har været ungdomssekretær i Indre Mission.
Bolden var med i Brasilien i forbindelse med VM i Håndbold. Den er lånt ud til efterskolen fra det danske firma Select.

De to unge mænd danner leder-team på Sommersted Efterskole. Der er ikke kun én forstander, som i gamle dage.
Fra det nye skoleår er navnet skiftet ud til Sportsefterskolen Sommersted.
Det gamle motto: ”Lær at leve livet” er afløst af ”Krop-Tro-Liv”.
– Det var nødvendigt at nedprioritere de kreative fag for at få en skarpere profil på sporten.
Vi valgte sporten, fordi vi har set behovet, og fordi vi har faciliteterne til det, siger Tonni Dahl Sørensen.

Et nødvendigt valg

Igennem de sidste 10 år har efterskolen ellers hvert år arrangeret en musical.
Her kunne man opleve valgfagene i et kreativt samarbejde: Musiklinjen bidrog med kor og orkester, designlinjen med kostumer og sceneopsætning, og sportslinjen med fx. dans eller spring.
Men nu er det slut med musicals. Fremover satser skolen mest på sport, og alle eleverne får mindst 8 sportslektioner om ugen.
– Nogle unge fravælger skolen, fordi de kreative fag nedprioriteres fra næste skoleår. Til gengæld er der mange tilmeldinger fra unge, for hvem sporten betyder alt. Det er enten-eller: Man går enten op i sport eller kreative fag. Ikke begge dele, siger Tonni.

Skarpe sportsprofiler

Håndbold-stjernen Anette Bonde skal undervise på håndboldlinjen.

De unge skoleledere er begejstrede over, at de har fået ansat fire dygtige idrætsfolk.
– Vi er superglade for de ting, der sker, og at vi har fået ansat så kompetente lærere, siger Tonni.
Den tidligere højreback på EM-holdet, Anette Bonde Christensen, får sammen med Bo Rudgaard ansvar for håndboldlinjen. Anette Bonde har siden tiden på Danmarks kvindelandshold uddannet sig til lærer. Bo Rudgaard har i mange år været træner for bl.a. U-holdet.
Carrie Kveton har været professionel fodboldspiller både i USA og England. Hun skal sammen med Morten Petersen fra Sønderjyske stå for fodboldlinjen. Begge arbejder bl.a. som trænere for SønderjyskE (elite-afdelingen).
Skolen vil dog også tilbyde en linje med rytmisk gymnastik og dans. Her har man endnu ikke fundet de nødvendige lærerkræfter.

Sporten og troen

– Der er et stort behov for en kristen sportsefterskole. Skolens nye motto Krop-Tro-Liv viser, at vi satser på 3 områder: Det fysisk aktive liv, tydelighed omkring troen og høj faglighed.
Målet er at give de unge en ballast på alle områder.
Der findes ikke andre sports-efterskoler med helt den samme kristne profil. Vi ønsker, at unge fra alle kirkelige kredse føler sig hjemme på efterskolen. Men traditionelt kommer de fleste elever med kirkelig baggrund fra sammenhænge som Indre Mission og KFUM/KFUK.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mod på livet

– Det skaber glæde at have en sund krop og forholde sig sundt til den, siger Tonni.
– De unge får sund kost og lærer at prioritere en aktiv livsstil. Der vil også være temadage med fokus på det teoretiske omkring krop og idræt.
Det er utrolig vigtigt at vide, at man er elsket. Tanken om at Jesus elskede mig og døde for mig, giver mod på livet.
Troen giver en daglig glæde.
Undersøgelser viser, at troende mennesker lever længere. Vi har et håb.
Samtidig er det også vigtigt at kunne tro på sig selv. Det er vigtigt for unge at have selvtillid. Men det er også vigtigt at have tillid til sine kammerater og til voksne mennesker, siger Tonni.

Tro og liv

Selv om den 60-årige Sommersted Efterskole i Sønderjylland nu får en ny profil, så understreger de to ledere, at skolens kristne profil er helt uændret.
– Det er obligatorisk for alle elever at deltage i de to daglige andagter. Hvis man bliver på skolen i weekenden, skal man også deltage i gudstjenesten i den lokale kirke. Derved udfordres eleverne til personlig stillingtagen til troen.
Samtidig foregår der frivilligt kristent arbejde gennem skolens teen-klub. Her mødes mellem en tredjedel og halvdelen af eleverne til celle-grupper, lovsang og bedemøder.
Selv om de årlige musicals er afskaffet, så er der stadig musik på skolen.
Og en gang om året inviteres tidligere elever til en ”LightUp Night”, som er en lovsangsfest, fortæller Benjamin Hougaard, som er den musikalske halvdel af leder-teamet.
Sommersted Efterskole har de senere år oplevet et fald i antallet af elever, men efter markeringen af den nye profil har skolen fået mange forhånds-tilmeldinger. Der er for tiden 61 elever.
For at tiltrække nye elever har skolen investeret en kvart million i at gøre hjemmesiden spændende for unge.