Tro og sundhed hjalp mig i min psykiske lidelse

I august 2004 fik jeg diagnosen ”Paranoid Skizofren”. Tro og en sund livsstil har hjulpet mig til at bygge mit liv op fra nul igen.10-15 pct. af personer med skizofreni kommer sig fuldstændigt efter en akut psykotisk periode, viser tal fra netdoktor.dk. Jeg er godt på vej til at blive en af dem.

Billedet er taget under en Tour de France-bodybike event i 2007 i motionscentret.

Første gang, jeg var indlagt, var i Augustenborg i 2004, fordi jeg var psykotisk. Det var her, jeg fik min diagnose ”paranoid skizofren”, hvilket jeg bestemt ikke var enig med psykiateren i.
Han gav mig diagnosen, fordi jeg havde så mange vrangforestillinger, men for mig var de virkelige. Jeg var sikker på, at det var de andre, der var noget galt med og ikke mig. Jeg havde vrangforestillinger om, at jeg var prinsesse og skulle regere verden. Jeg troede, jeg var Jesus og Gud. Jeg troede, jeg havde taget en tidsmaskine og oprettet hele verdenshistorien. Jeg var sikker på, at min far var morder og meget mere.

Tog 12 kilo på

Under mit ophold i Augustenborg tog jeg 12 kilo på, dels fordi jeg kom på medicin, der gjorde mig sulten hele tiden, og dels fordi jeg fik for lavt stofskifte. Jeg brugte det meste af min tid på at læse bøger, bage kager og lave mad. Alt sammen inaktivitet.
Den første måned var jeg på skærmet afdeling, som man kalder ”den lukkede” med lås på vinduet. Jeg måtte kun komme ud i baggården, når der var personale med. Da jeg så endelig blev udskrevet, flyttede jeg i et bofællesskab i Haderslev. Jeg begyndte i motionscenter samt gik på slankekur, hvilket hjalp mig rigtig meget. Jeg fik større overskud, kom ned i vægt igen, og det gav mig humør.
Sund kost og motion forebygger stress og depression. Det var bl.a. stress og depression, der udløste min sygdom.

Min sunde livsstil

I dag, nu otte år efter jeg fik min diagnose, har jeg fået det rigtig godt, selvom jeg i alt har været indlagt i lidt over halvandet år. Der var fx et tidspunkt, hvor jeg ikke kunne arbejde, fordi jeg hørte stemmer. Når man hører stemmer, skal man forestille sig, at man går med høretelefoner på døgnet rundt.
Når jeg ser tilbage, kan jeg se, at det, der bl.a. har hjulpet mig på benene igen, er sundhed, herunder også åndelig sundhed.
Selv vågnede jeg op en søndag morgen i august for 3 år siden og fik lyst til at gå i kirke. Her fandt jeg en folder om et Alpha-kursus og tænkte, at det lige var noget for mig. Jeg ville gerne vide noget mere om kristendom.
Jeg har fået utrolig mange søde venner og veninder af at gå i kirke og til Alpha m.m.
Jeg kom også i praktik på en kristen friskole i tre år, og her udviklede jeg mig rigtigt meget i en positiv retning. Jeg begyndte med at arbejde 5 timer om ugen, og sluttede med 18 timer. Desuden underviste jeg psykisk syge i sport og trænede selv i et fitness-center.
På grund af min tro har jeg også fået et andet forhold til døden. Før var jeg vildt bange. Jeg frygtede hver aften, at jeg ikke skulle vågne op næste morgen. Men nu er jeg kommet mere i harmoni med mig selv.
Jeg kan pludselig se meningen med mit liv. Jeg er sikker på, at vi kommer til at leve frit i paradiset, når vi dør, og at dette liv på jorden er en prøvelse til det, der endeligt venter os.

Sundhed kan også tage overhånd

Men på et tidspunkt tog kost og motion overhånd. Jeg begyndte pludselig at træne fire timer om dagen og var vildt fanatisk, hvad angår mad. Jeg ville slet ikke spise noget usundt overhovedet. Men det ændrede sig heldigvis igen, da jeg fik at vide, at jeg motionerede for meget. Jeg ved nu i dag, at det er fint at træne og spise sundt, men at sporten ikke må tage overhånd, og at kosten ikke må være en besættelse for en. Det er i øvrigt i orden at spise usundt ind i mellem. Som min diætist siger, så skal man spise med måde.
Der sker ikke noget ved at spise lidt chokolade, bare man ikke spiser en hel plade. Jeg har nu udarbejdet en madplan hos en diætist på grund af mit lave stofskifte, men for at det hele ikke bliver for surt, spiser jeg fed mad, slik og chokolade om fredagen. Og det er der ikke sket noget ved.
Det handler om at finde et jævnt niveau, hvor det hverken tager overhånd at leve sundt eller usundt.

Rask som gammel

Det er ikke decideret for at udskyde døden, at jeg lever sundt. Jeg vil bare gerne undgå for megen sygdom og for mange ture på hospitalet som gammel. Jeg kvittede cigaretterne for fem år siden, og det har jeg helt sikkert fået det bedre af. Alle mine sundhedstal ved lægen er i dag lige, som de skal være.

Godt at have fremtidsdrømme

Jeg har i øvrigt en idé om, at det er sundt at have fremtidsdrømme. Jeg selv drømmer om at få min uddannelse, få mand og børn. Eftersom jeg er frankofil, søger jeg ind på studiet ”fransk og kommunikation”. Jeg drømmer om at bruge mit fransk i en virksomhed, selvom jeg er førtidspensioneret. Jeg vil ikke parkeres for resten af mit liv og har derfor også kæmpet en sej kamp for at komme til det sted, jeg er i dag. Det er stort for mig at være i praktik som journalist på avisen Udfordringen, fordi jeg virkelig føler, jeg laver noget nyttigt. Der var engang, jeg gerne ville være journalist, men har nu indset, at det nok ikke er så godt, så længe jeg er på medicin. Mange journalister arbejder på skæve tider af døgnet, og min aftenmedicin gør, at jeg falder i søvn… derfor ønsker jeg et 8-16-job som kommunikationsmedarbejder eller noget i den stil.
Jeg har som sagt kæmpet en hård kamp for at komme til det sted, hvor jeg er i dag. Jeg har holdt mig i gang med motion og arbejde, og jeg har ikke spildt min tid, selvom jeg har været syg.
Sundhed for mig er alt i alt ikke kun kost og motion. Det er også at læse, skrive, arbejde (bruge hovedet), gå i kirke, dyrke vennerne og familien samt sørge for at skrifte for sine synder. Det er vigtigt at dyrke, hvad man er god til, og hvad der gør en glad.


Artiklen fortsætter efter annoncen: