Israel kritisk til rivalerne Hamas og Fathas enhedsregering

Rivalerne Hamas i Gaza-striben og Fatah på Vestbred-området synes omsider at være enige om en fælles fremtid, men den enhedsregering, som de har besluttet at oprette efter en aftale i Qatars hovedsatad Doha, er omgående blevet undsagt af statsminister Binyamin Netanyahu.Han gav Fatah-lederen Mahmud Abbas det glatte lag, da han sagde:

– De i det internationale samfund som kerer sig om fredsprocessen, bør intervenere nu over for palestinenserne for at forhindre fuldbyrdelsen af dette ægteskab.

Netanyahu sagde henvendt til Abbas, at han enten kan have fred med Israel – eller enhed med Hamas – men ikke begge dele, og hvis aftalen blev implementeret, ville det være slut med den diplomatiske proces.

– Hvis den skrevne aftale bliver ført ud i livet, vil præsident Abbas have opgivet fredens vej og sluttet sig til fredens fjender, sagde Netanyahu

– Hamas, sagde han, er en iransk-støttet terroristorganisation, og i en sådan region er det eneste, der kan sikre Israels sikkerhed, eksistens og velstand, landets selvtilstrækkelighed og styke.

Abbas’ samtalepartner i Doha var Fatah-lederen Khaled Meshal.

Ifølge aftalen mellem Fatah og Hamas under Qatars auspicier skal Abbas være midlertidig statsminister i en sådan regering, hvis første mål vil være forberede valg til præsident og parlament og genopbygge Gaza-striben.

Hamas’ forslag
– Det var Hamas, der foreslog Abbas som regeringschef, siger Azam al Ahmad, leder af Fatahs delegation til enhedssamtalerne med Hamas. Hamas’ forslag blev forelagt på et møde med deltagelse af emiren af Qatar – og Abbas accepterede det omgående.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Aftalen opfattes af mange som endnu et led i de bevægelser, der er spredt over Mellemøsten i det forløbne år, omfattende en øgning af politisk islam, og udfordringen til pro-vestlige magter

Mange palestinensere har med befrielse taget imod nyheden fra Doha, men der er også en god del skepsis til aftalen, ikke mindst i Gaza.

Flere fremtrædende palestinensere mener, at aftalen vil opfylde deres aspirationer om at opnå en statsdannelse og en afslutning på magtkampen mellem Fatah og Hamas.


Artiklen fortsætter efter annoncen: