Livet er livet værd – trods alt

Den velskrevne roman ”Springet” er en historie om en kvinde, der kæmper og over-lever i et liv sammen med en alkoholiker.Livet kan være svært for mange. De møder udfordringer, som de ikke havde drømt om, men udfordringerne er med til at forme dem. Det handler den meget velskrevne roman Springet af Jytte Jensen om.
Springet er Jytte Jensens anden roman, og det må siges at være en udviklingsroman omkring hovedpersonens jagt efter sig selv og sin identitet i den sidste alder. Dermed berøres temaet om at vende mentalt hjem, så livet kan få en harmonisk afslutning. Man kan sige, at romanen starter bagfra med begravelsen af hovedpersonens far. Det sætter mange tanker i gang for den voksne kvinde, der i en tidlig alder mistede sin mor og har oplevet det som et hul hele livet igennem.
Undervejs foretager hovedpersonen sig flere rejser, både mentalt og fysisk. Det sidste sker bl.a. med en tur til Indien, hvor hun sammen med sin teenage-datter i en periode arbejdede sammen med Moder Teresas nonner – og med en tur til Israels ørken.
Hovedpersonen siger, at hun ikke har givet sine børn, der er vokset op med en far, der er alkoholiker, kulturelle oplevelser nok. ”Hun havde haft travlt med selv at blive voksen nok til at kunne tackle livet. Der var endnu mange smertehuller. Ikke mindst savnet af moderen i opvæksten og samlivet med alkoholdæmonen, der igen og igen bemægtigede sig hendes mand.” Hun har haft et svært liv og ind imellem overvejet at tage livet af sig, men ”livet er livet værd”.
Der er megen filosoferen og psykologi i denne flotte roman, hvor forfatteren evner at lege med sproget på en spændende måde. Således er bogen fyldt med guldkorn. Tænk blot på dette: ”Måske er det største problem for menneskeheden manglende evne til at kunne glæde sig over andres glæde.” Bogen er også fyldt med opstandelseskraft. Inspireret af hovedpersonens gudstro taler hun ofte om opstandelseskraften også i sit eget liv. Det er en flot roman, der fortjener at blive læst af mange.
Jytte Jensen er handelsuddannet og desuden seminarieuddannet lærer. Hun har tidligere skrevet en række kronikker og artikler, en digtsamling samt musiktekster, men først i 2011 sprang hun ud som romanforfatter med I morgen kan vi le (anmeldt i uge 39/2011) og samme år kom Springet.
Jytte Jensens romaner er udkommet på det lille forlag Queenswood, der ved flere lejligheder har vist, at man har modet til at lade ukendte forfattere komme på banen med meget flotte romaner. Udover Springet tænker jeg lige nu også på Aarestrups Diamantpigen.

Jytte Jensen:
Springet
203 sider • 198 kr.
Queenswood