Antisemitisme i Norge i fokus i international undersøgelse

Blot 60 år efter holocaust og seks millioner jøders død ved nazistisk udryddelse er antisemitisme i stigning i Europa.Den store amerikansk-jødiske organisation ”Anti-Defamation League” (ADL, Ligaen mod Intolerance) har netop foretaget en undersøgelse i 10 europæiske lande, heriblandt Norge, om antisemitisk-relaterede emner og har konstateret, at mange europæere har klassiske antisemitiske opfattelser som f. eks. ”jøder har for stor magt i business”, at ”de er mere loyale over for Israel end deres eget land” og at ”de taler for meget om, hvad der skete under holocaust”.

I en meningsmåling, der har navnet ”Holdninger over for jøder i 10 europæiske lande”, blev 5000 voksne adspurgt – 500 i hvert land – og den afslørede, at næsten en tredjedel

af dem har klare antsemitiske meninger.

Opinionsundersøgelsen fandt sted i Østrig, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien. Holland, Norge, Polen, Spanien og England.

Resultatet af undersøgelsen er uhyggelig læsning.

ADL’s nationale direktør, Abraham H. Foxman, siger:

– Granskningen er foruroligende ved den kendsgerning, at antisemitisme stadig er på et højt niveau i Europa og inficerer mange europæere langt mere end i USA.

I Frankrig, hvor tre små jødiske børn og en rabbiner/lærer fornylig blev dræbt, er antisemitisme steget til at omfatte 24 procent af befolkningen fra 20 procent i 2009.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Norge var det eneste skandinaviske land, der var med i undersøgelsen. Tallene for Norge er:

58 procent svarede bekræftende på spørgsmålet om ”jøder er mere loyale over for Israel end deres eget land”, mens 21 procent mente, at det nok er sandt, at ”jøder har for megen magt i forretningsverdenen” og 25 procent syntes, at ”jøder stadig taler for meget om, hvad der skete under holocaust”.

”Den antisemitiske sygdom”


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en lederartikel i bladet ”Jerusalem Post” hedder det

– Den 24-årige morder af tre jødiske børn og en lærer, Mohammad Merah, er død, men den uforklarlige sygdom, antisemitisme, er stadig meget i live. Han var ikke den eneste, som knyttede massakren i Toulouse til Israels krig mod terror i Gaza-striben. Det gjorde også EU’s udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, da hun udtalte, at drabet af franske jøder i Toulouse på en eller anden måde var forbundet med ”hvad der idag sker i Gaza”. Senere tog hun afstand fra, hvad hun havde udtalt.

Lederen fortsatte:

– Hendes svigten med at drage forskel – en yderst vigtig fejl, der også er hos mange påi den progressive venstrefløj – bidrager til at berede vejen for, at mænd som Merah ikke opfattes som koldblodige mordere motiverede af irrationel antisemitisme, men som en militant person beskæftiget med krigsførsel. Ashtons negative meninger om Israel deles af for mange europæere. 28 procent af indbyggerne i 10 europæiske lande siger, at deres mening om jøder er influeret af Israels handlinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lederartiklen slutter:

– Den islamiske version af antisemitisme har vist sig at være den mest ondskabsfulde og dødbringende. Irrationel had af jøder er sstadig udbredt i Europa. Det gør det vanskeligere at standse mænd som Mohammed Merah.