Menneskelige svagheder

Renoirs berømte film Spillets regler er en hæsblæsende leg med intriger og forstillelser, men også en film, som fordomsfrit belyser almenmenneskelige svagheder. En komedie og en satire med et stærkt strejf af tragedie.
Spillets regler bringer os til Frankrig i 1930’erne, og størstedelen af filmens handling udspiller sig i og omkring et slot og et jagtselskab.
Det viser sig snart at være en herskab og tjenestefolk-historie, hvor ’oppe’ og ’nede’ er verdener, der spejler sig i hinanden. Både ’oppe’ og ’nede’ trives jalousi, bedrag, utroskab, naivitet, osv., og flere af personerne kan ikke overskue konsekvenserne af deres handlinger.
Det er en ofte ganske morsom film. Men morskaben fungerer som en satire over især overklassepersonerne og deres mildt sagt tvivlsomme moral – de er hyklere; samtidig kaster humoren et vist forsonende skær over personerne, fordi de udstiller sig selv, og fordi vi mennesker jo alle kan være selvoptagede, snart naive, snart udnyttende andre.
Filmen begiver sig således ikke af med på nogen måde at kaste et forenklende, fordømmende lys på sit persongalleri, men det er vigtigt at se, hvordan blandingen af skarp satire og forsonlig humor ikke står alene. Filmen lægger ikke skjul på de til tider tragiske konsekvenser af personernes ’leg’ eller ’spil’ med hinanden, med hinandens følelser, med hinandens skæbne. Filmen udfører en balancegang, hvor slotsgæsternes leg på slottet bliver en dødedans, hvor selskabets jagt bliver mindre ’sport’ og mere brutalitet, og hvor slotsskyttens jagt på vildttyven udvikler sig fra komik til farlig, ukontrolleret jalousi.
Filmens instruktør Jean Renoir (1894-1979) er det største instruktørnavn i fransk filmhistorie. Han var søn af maleren Pierre-Auguste Renoir og instruerede film i en menneskealder. Spillets regler afslutter en perlerække af film i 1930erne, før krigen greb forstyrrende ind og sendte ham i eksil i USA.
Der er ingen grund til helt at overlade Spillets regler til filmhistorikernes faglige interesse. Renoir er ikke alene en suveræn fortæller, der holder selv den mest komplicerede intrige i sin hule hånd; han er også en fortæller, som ejer og videregiver en dyb indsigt i menneskers mange forskellige og til tider farlige svagheder.
Anmeldt af Bo Torp Pedersen

Spillets regler (DVD)
110 min.