Netanyahu: “angreb på Iran mulig i løbet af nogle måneder”

Mange får kuldegysninger ved en udtalelse af statsminister Binyamin Netanyahu om, at et angreb på Iran vil kunne finde sted i løbet af nogle måneder.Størstedelen af israelerne er imod dette, så Netanyahu vil ikke have befolkningen med sig, hvis han skulle indlede et angreb – med stor uvished om, hvad dette vil kunne indebære for Israel og verden iøvrigt.

Den israelske regeringschef har til israelsk TV udtalt:

– Vi står ikke med et stopur i hånden. Det er ikke et spørgsmål om dage eller uger, men heller ikke om år. Resultatet må være fjernelse af truslen om atomvåben på Irans hænder. Jeg håber, der ikke bliver krig, og at presset på Iran vil lykkes.

Han sagde, at han håber, at Iran vil standse dets atomprogram og demontere uranberigelses-anlægget på et underjordisk sted nær Qom.

– Det er ikke noget problem at træffe beslutninger, sagde han videre. Det drejer sig om at træffe den rigtige beslutning. Hvis man ikke gør dette, og det ikke lykkes at forhindre Iran at fremstille atomvåben – til hvem vil man kunne forklare dette? Til historikerne? Til fremtidige generationer, der ikke vil komme? Hvis Iran ikke frivilligt og fredeligt beslutter at standse dets atomprogram, kan vi ikke tillade atomiseringen af Iran.

Han kom også ind på forholdet til USA, da han sagde:

– USA er stort og fjernt, Israel er lille og nærmere Iran – og selvfølgelig har vi forskellige evner. Det amerikanske ur om at forhindre Irans atomisering er ikke som det israelske ur.

Netanyahu sagde, at hvis Israel handlede imod de amerikanske ønsker om Iran, ville dette ikke føre til et brud med USA. Han kom ind på. at David Ben Gurion proklamerede oprettelse af den israelske stat i maj 1948 imod amerikanske ønsker, at Levi Eshkol handlede imod amerikanske ønsker i juni 1967 og indledte et forebyggende angreb mod Egypten, og i juni 1981, da Menahem Begin besluttede at ødelægge den irakiske atomreaktor til trods for amerikansk opposition.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nye satellitbilleder
Den internationale atomenergiorganisation IAEA har modtaget luftfotos, som udgør det hidtil stærkeste bevis på, at Iran stræber efter at fremstille en atombombe.

Billederne synes at vise, at lastbiler og køretøjer, der kan fjerne jord, arbejder på Irans militæranlæg i Parchin, som IAEA kontrollanter fornylig fik forbud mod t at besøge.

Ifølge en diplomatisk kilde vil disse køretøjer formentlig viderefragte radioaktive materialer fra atomtesting. Det menes, at Parchin – et militæranlæg sydøst for Teheran – er det sted, hvor iranerne agter at konstruere et atomvåben, når det har fremskaffet tilstrækkeligt høj-beriget uran til dette formål.


Artiklen fortsætter efter annoncen: