“Netanyahu vender tomhændet hjem fra møde med Obama om Iran”

Det er dagen derpå – i Washington og Jerusalem – og såvel amerikanere som israelere vurderer nu, hvad der kom ud af statsminister Binyamin Netanyahus og præsident Barack Obamas drøftelser i Det hvide Hus om standsning af Irans atomprojekt.I en lederartikel idag i den israelske morgenavis “Ha’aretz” hedder det, at besøget var en fiasko for den israelske regeringschef, at han vender tomhændet hjem, og at hans regeringspolitik er i en dårligere stand, inden han tog til USA.

Obama og Netanyahu er enige om, at Irans stræben efter at opnå atomvåben er farlig for Israel, regionen og verden, fortsætter lederen. Alle forstår, hvad en atombombe ville kune gøre, hvis den kommer i hænderne på et ekstremistisk muslimks styre, der aspirerer efter et regionalt herredømme.

De taktiske forskelle mellem Obama og Netanyahu er tydeligvis klare og uforenelige, hedder det videre – Netanyahu ønsker et angreb nu, mens Obama modsætter sig militær aktion før præsidentvalget om otte måneder.

Lederen fortsætter:

– Efterretningsvurderinger i begge lande går ud på, at Iran ikke vil have atomvåben før valget i USA i november. Netanyahus pres på Obama om at godkende en operation forinden, er ikke blot nytteløs, men opfattes som et udefra kommende forsøg på at drage fordel af amerikansk politik.

– Netanyahu skulle tage det mere roligt, således at den israelsk-iranske konflikt ikke bliver et israelsk-amerikansk klammeri, slutter lederen.

Ikke-identiske interesser
I en leder i den engelsk-sprogede avis “Jerusalem Post” hedder det, at USA’s og Israels interesser ikke er identiske. USA har en tidtabel med at afvente og se om øgede sanktioner sammen med diplomati og hemmelige aktioner vil forsinke Irans atomprogram – og om de går ud over den tidsramme, hvor Israel mener det er bydende nødvendigt at handle til dets egne forsvar.

– Som følge af vores geografiske nærhed til Iran føler Israel sig mere sårbar, fortsætter denne leder. Et atombevæbnet Iran vil – udover at være en trussel mod hele den civiliserede verden – have en omgående destabiliserende indvirkning på Israels sikkerhed.. Iran vil opflamme terroristorganisationerne Hamas og Hizbollahs beslutning om at ødelægge Israel ved at udføre flere morderiske angreb på Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til slut hedder det i denne leder:

– Hvis Netanyahu og andre israelske ledere har det indtryk, at Israel ikke kan vente meget længere med at se, om sanktioner og diplomati vil virke, kan de simpelthen ikke lægge Israels skæbne i hænderne på USA, som jøder længe har været tvungne til. De har en moralsk forpligtelse over for de henved otte millioner indbyggere i Israel og for generationer af jøder, som i århundreder tragisk har mistet livet, fordi de ikke havde midler til forsvare sig.

Kortene på bordet
Israels nationale sikkerhedsrådgiver, Ya’akov Amidror, siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Begge sider lagde kortene på bordet og forstod hinanden, til trods for deres fortsatte uoverensstemmelse. De to parter ved nu nøjagtig, hvor den anden side står. Israelere må fordøje, hvad amerikanerne har sagt til os – og beslutte sig baseret på vore egne interesser.