Palestinensisk leder går ind for 1-stats løsning

En Panduros æske er blevet åbnet af den palestinensiske leder, Ahmed Qurei, tidl. statsminister i Den palestinensiske Myndighed (PA), ved hans forelæggelse af en en-stats løsning på den israelsk-palestinensiske konflikt.Querei – en af initiavtagerne til Oslo-aftalerne – har fremsat forslaget i en artikel, der er blevet offentliggjort af den London-baserede, pan-arabiske avis, ” El-Quds El-Arabi”.

Han giver udtryk for frustration og skuffelse med fredsprocessen og skriver, at en “en-stats løsning – til trods for dens endeløse problemer – er en af del af de løsninger, der må overvejes ved en intern dialog”.

Querei, som spillede en større rolle under de hemmelige og offentlige forhandlinger med Israel i den sidste snes år, mener, at palestinenserne skal tale åbent om en en-stats løsning og lægge den på forhandlingsbordet som en mulighed og “kaste den i ansigtet på Israel som ulmende gløder”.

Han skriver, at to-stats løsningen, der først blev vedtaget af Det palestinensiske Nationalråds (PLO’s) parlament i 1988, har “mistet fremdriften”.

Qurei giver Israel skylden for at have “begravet” to-stats løsningen ved at bygge bosættelser og skabe nye “facts” på jorden i Øst-Jerusalem og Vestbred-området.

– Det var relevant før israelske bulldozere begrave dette projekt og inden Israel pløjede i havet og det blev til en langvarig politisk komedie, skriver han. Det er lykkedes Israel at halshugge to-stats løsningen ved dets handlinger på Vestbredden og i Jerusalem.

Anklager USA
Den tidligere palestinensiske regeringschef beskylder USA og vestlige lande for ikke at have opfyldt deres løfter om at hjælpe med til at oprette en palestinensisk stat. Og han anklager den arabiske verden for at beskæftige sig med andre anliggende i stedet for at fokusere på palestinensernes sag.

Ifølge Qurei er nogle palestinensere og politiske fraktioner begyndt at tale seriøst om en en-stats løsning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:PA’s præsident, Mahmoud Abbas, har imidlertid udtalt sig imod en en-stats løsning og sagt, at en to-stats løsning er “den første og den sidste mulighed for palestinenserne”.

Israel: “Ikke realistisk”
På israelsk hold stiller man sig skeptisk til en-stats løsning. Man mener, at den ikke er realistisk – og vil være enden på staten Israels eksistens.

En talsmand for det israelske udenrigsministerium siger til Deres korrespondent:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– En en-stats løsning er urealistisk og er ikke den israelske regerings poltik. 0.01 procent af palestinenserne synes om denne ide, og hos israelerne er procentsatsen den samme. Det er bedre at gå til forhandlingsbordet og fremme seriøse drøftelser. Queris ide har ikke noget med realiteter at gøre, men er fantasi.