Efter succes-filmen ”Hvidstengruppen”: Afskedsbreve fra henrettede modstandsfolk

Under den tyske besættelse af Danmark blev der henrettet 112 frihedskæmpere ved tysk krigsret. Det var alle sammen mænd, og gennemsnitsalderen var kun lige godt 25 år. De havde alle været aktivt med i frihedskampen.
Efter dødsdommen og inden henrettelsen fik de i reglen lov til at skrive afskedsbreve til familie og venner. En stor del af brevene blev samlet i bogen De sidste timer, der udkom allerede i slutningen af 1945 på Berlingske Forlag. I 1955 – i tiåret for besættelsens ophør – udkom 2. udgave, og nu mange år efter har Kristeligt Dagblads Forlag valgt at udgive dem i en 3. udgave – måske i anledning af filmen ”Hvidstengruppen”, som går sin sejrsmarch over landet. I bogen er der afskedsbreve fra såvel Marius Fiil som sønnen Niels Fiel.
De første udgaver havde forord af biskop H. Øllgaard fra Odense Bispegaard. Forordet til 1. udgaven er medtaget i den aktuelle 3. udgave, som også har et forord af forhenværende forsvarsminister Søren Gade.
Andenudgaven har stået i min reol, fra før jeg fyldte tyve år, og den bliver jævnligt taget frem og læst igen. Brevene gør et stærkt indtryk på mig hver gang. De er skrevet af unge, afklarede mennesker umiddelbart før deres henrettelse, og de fremkalder hos mig den største respekt. De minder mig om, at der var mennesker, der kæmpede og gik i døden for et frit Danmark. Vi har meget at sige dem tak for. De satte livet på spil, for at vi kan leve i frihed og tryghed.
Brevene giver indblik i den enkelte frihedskæmpers motiver og tanker omkring modstandskampen. De virker alle afklarede i forhold til den nært forestående død, og mange af dem giver udtryk for et stærkt gudsforhold. De er afklarede i troen på deres frelser og ser frem til et gensyn med deres kære.
Bogen indeholder et billede og et kort portræt af brevskriveren og så et eller flere breve fra den pågældende. Breve til mødre og fædre, børn, kærester, spejderkammerater. Nogle af dem kender vi fra andre bøger, bl.a. Kim Malthe Bruun. Men her møder vi deres personlige afskedsbreve i dødens stund. Det er meget personligt – og det er meget stærkt.
Jeg glæder mig meget over, at Kristeligt Dagblad har fundet anledning til at genudgive bogen og kan på det varmeste anbefale, at man læser den. Se filmen ”Hvidstengruppen” og læs eller genlæs bogen bagefter. Det er vidnesbyrd om, hvad frihed betyder, og om de ofre, andre har bragt for os, der lever i dag.
Bjarne Nederby Jessen

De sidste timer
– afskedsbreve fra frihedskæmperne 1943-1945
272 sider • 249 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag