Sangen gør os frie

En fængslende bog om Fangekoret, Danmarks mest kriminelle boyband.Fangekoret i Vridsløselille Statsfængsel er kriminalforsorgens mest synlige succes.
Fangekoret er en portrætbog med et portræt af et sangkor og personerne i koret. Her møder vi Bager Jørgen, Klarinet Keld, Exit Hans, Bodega Svend og alle de andre.
Det hele startede med, at Louise Adrian blev ansat som organist ved kirkerne i Herstedvester og Vridsløselille, hvor hun skulle spille til gudstjenesterne. Hun fik lyst til også at synge med fangerne i fritiden, og derfra gik det stærkt. Mere end 40.000 kirkekoncertgæster har hørt fangekoret live – uden for murene.

Hvad har du gang i, moster?

Der kom gang i det hele, da én af Louise Adrians og hendes mands venner kom med en tekst med fem vers, som hun blev opfordret til at lave melodi til. Hun præsenterede sangen for fangerne, og de blev helt vilde med den. Den blev indspillet på et bånd og kom med på fangekorets første cd, ”Forbryderalbummet”. Men der skulle jo flere sange med, og Louise Adrian syntes ikke, det skulle være kopier, så hun foreslog de indsatte at lave egne tekster. Den var de ikke rigtigt med på, og én af dem udbrød: ”Hvad har du gang i, moster?” Men der kom skred i det, og nu er der indspillet tre cd’er. Overskuddet går til BørnsVilkår og Børnefonden.
Koret er blevet en succes hos publikum, men også inden for murene. Koret betragtes i dag som Kriminalforsorgens største succes. Som Louise Adrian udtrykker det: ”De ringeagtede mennesker, der ellers er blevet gemt væk i fængslet, er netop blevet dem, der kan fylde landets kirker.” Det hemmelige kor bag Vridsløselilles mure er blevet folkeeje.

Bager Jørgen og alle de andre

Daniel Øhrstrøm har fulgt Fangekoret gennem et halvt år (foto: Leif Tuxen).

Daniel Øhrstrøm har fulgt Fangekoret gennem et halvt år – på begge sider af murene – til koncerter, cd-indspilning og turneovernatninger, og her har han haft rig lejlighed til at lære korets medlemmer at kende, snakke med dem og spørge ind til dem. Og det er der kommet nogle spændende portrætter ud af.
Jeg er ikke mindst fascineret af Bager Jørgen, der som 23-årig blev selvstændig bagermester og efterhånden fik syv bagerforretninger. En dag, da han kom hjem, meddelte hans kone, at hun ville være Jehovas Vidne, og at hun ville skilles. Han hentede sit jagtgevær for at begå selvmord, men skød i stedet konen. Fra den ene dag til den anden var hans liv forandret. I fængslet kom han med i koret. I dag er han udstationeret i en lejlighed og har en ledende stilling hos Bilka, men fortsætter i koret. Han fortæller: ”Jeg er begyndt at tro på Gud, efter jeg er begyndt i koret. Det er kirken, der har hjulpet mig igennem min svære tid. I et års tid er jeg kommet fast nede i Karlslunde Strandkirke.” I bogen citeres et stærkt vers, han har skrevet:
… en åben dør,
der giver mig håb om en Gud et sted,
en Gud, der trods alt, ikke er vred,
men deler ud af sjælefred.
Jeg takker for englen,
der kom og viste,
at der findes en åben dør.

Englen er Louise Adrian, som tager sig tid til at tale med de indsatte og bede med dem, hvis de ønsker det – og det gjorde Bager Jørgen.

Det var ikke gået uden musikken

Bogen igennem oplever man, at sangen og musikken gør noget ved fangerne i Vridsløselille – og det gør Louise Adrian også.
Kasper har fået udskudt sin prøveløsladelse. ”Men det skal nok komme!” siger han stille, og så kommer han ellers med bogens postludium: ”Det var ikke gået uden musikken, men det var heller ikke gået uden Louise. Det er dig, der har givet os sangen. Og sangen gør os frie.”
Daniels Øhrstrøm har lavet en flot bog. Han er en portrættegner med ord. Vi har bl.a. set det i Den forbudte frelse om Massoud Fouroozandeh og nu i Fangekoret. Han er meget dygtig til at komme ind bag personen, ind under huden på ham og vise os mennesket – også når dette menneske har gjort noget møg og må tage sin straf i Vridsløselille Statsfængsel.

Daniel Øhrstrøm:
Fangekoret
254 sider
249 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag