Naturdrogeriet tror på værdien i Vorherres naturlige medicin

Engang var han slagtersvend – men så blev han vegetar. Nu driver han Danmarks førende helsekost-virksomhed. Og det er ikke det eneste overraskende ved Peer Christiansen.

Nogle af de ca. 40 medarbejdere på virksomheden i Hørning. Midt i billedet ses Jonna og Peer Christiansen.

– Jeg vil faktisk påstå, at jeg engang har set en UFO, fortæller Peer Christiansen.
Som ung var jeg meget optaget af det overnaturlige og det okkulte. Derfor blev jeg interesseret, da jeg i Århus så en indbydelse med titlen: ”Døde mænds hemmeligheder”.
Jeg troede, det var noget okkult, så jeg gik med til mødet.
Det viste sig, at det var et møde arrangeret af Adventistkirken. Og de døde mænd, som de fortalte om, var profeterne i Det Gamle og Nye Testamente. Men på den måde blev jeg interesseret i kristendom, fortæller Peer Christiansen.
Udfordringen møder ham i hans store helsekost-virksomhed i Hørning ved Århus.
Naturdrogeriet begyndte i Åbyhøj i Århus.
Det blev oprindeligt grundlagt i 1945 under navnet Drogeriet af dr. A. O. Hansen, der i 1930’erne skrev et banebrydende to-bindsværk Helbredelse om naturens helbredende urter og planter. Store dele af den moderne helse-branche bygger på hans opdagelser og viden.
Efter nogle år på Skodsborg Sanatorium døde A. O. Hansen i 1971 efter et styrt på en trappe, og hans højre hånd Peter Nielsen flyttede Drogeriet til Rødekro i Sønderjylland. Peer Christiansen købte så firmaet i 1976 og flyttede det til Aabyhøj.

Interesse for helse

Peer Christiansen var som nævnt oprindelig slagtersvend, men efter at han var blevet vegetar, fik han overtalt lederen af det supermarked, han var ansat i, til også at have en lille helsekost-afdeling ved siden af slagterafdelingen.
På den måde kom han i kontakt med en leverandør af helsekost.
– En dag sagde han til mig, at han havde fået tilbudt at købe en helsekost-butik i Århus. Han havde imidlertid ikke selv tid til at drive den, så han tilbød mig at stå for den. Jeg stoppede derfor med at være slagter og blev i stedet leder af helsekostbutikken.
Det gik rigtig godt. Folk var begyndt at interessere sig for sund mad.
Men efter nogen tid blev jeg uenig med ejeren og startede så helsekostforretningen Sundhedskost i Aarhus, hvor den i øvrigt kan fejre 40 års jubilæum i år. Sideløbende med forretningen overtog vi som sagt Drogeriet i 1976 og flyttede det til nye lokaler i Aabyhøj. 12 år senere – i 1988 – gik det så godt, at lokalerne simpelthen var blevet for små, så Peer og Jonna Christiansen flyttede hele produktionen til Hørning, hvor de havde bygget en ny fabrik beregnet til formålet.

Kamp imod myndighederne

I dag går henved 40 ansatte rundt herude i kitler under strenge renlighedskrav. Fødevarestyrelsen er nemlig konstant på udkig efter helsebranchen, så alle regler skal overholdes til punkt og prikke.
Faktisk mener Peer Christiansen, at hans virksomhed og hele helsekost-branchen bliver forfulgt af Fødevarestyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Forbrugerstyrelsen. Han har været ude for de underligste ting. Fx fik han engang tilladelse til at sælge et naturprodukt fra Brasilien, efter han havde været på en større rundtur efter lægende urter og planter i det store land.
En dag kom Fødevarestyrelsen på besøg og forlangte at se hans tilladelse. Peer anede ikke uråd, så han bragte dem originalen. Lederen holdt papiret op imod lyset for at sikre sig, at det var originalen, hvorefter hun sagde: ”Den låner vi lige”.
Da Peer Christiansen efter en uges tid ringede til Fødevarestyrelsen for at få sin tilladelse tilbage, fik han den chokerende meddelelse, at den var forsvundet… Han regnede så med, at han ville modtage en ny kopi af tilladelsen, men den fik han aldrig.

Må ikke fortælle, at det virker

– Det største problem for os er, at vi ikke må fortælle om de gavnlige og lægende virkninger, naturprodukterne har. Gør vi det, får vi store bøder, eller der sker værre ting.
Fx ved alle jo, at en sveske kan have en gavnlig virkning på fordøjelsen. Det har været en kendt sag i århundreder. Men hvis jeg sælger en pose svesker, må jeg ikke skrive uden på posen, at svesker kan sætte gang i fordøjelsen.
Det skyldes, at en sveske er et naturprodukt, og den kan der ikke tages patent på, sådan som der kan med kemisk fremstillet medicin.
Derfor går mennesker med fordøjelsesproblemer i stedet hen på apoteket og køber et afførringsmiddel fra medicinalindustrien. Det har så en række alvorlige bivirkninger, som man kan læse på indlægningssedlen. Det kan fx skade børn, der ammes, og i sjældne tilfælde føre til blodpropper, osv. Og det er meget dyrere end de gode gamle svesker.
Men sådan fungerer de regler, som Fødevarestyrelsen kører efter. Og for mig at se skyldes det, at medicinalindustrien har alt for stor indflydelse på denne statslige institution.
– Jeg kan vise dig masser af udklip fra aviser, og endda fra Ugeskrift for Læger, der fortæller, at rigtig meget af det medicin, der produceres og sælges i dyre domme, IKKE virker efter hensigten, siger Peer Christiansen og viser adskillige rystende udklip.
Selv om jeg ved, at der i naturen findes naturlige planter og urter, som har en påvist virkning imod alvorlige sygdomme, så må jeg som producent ikke fortælle det. Ja, man tror det er løgn i et land, hvor vi i Grundloven har stående, at ”censur kan ingenlunde på ny indføres”. Men til trods for det har Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen administrativt indført et sådant forbud, siger Peer Christiansen indigneret.

Mistænkeliggørelse fra medicinalindustrien

Peer Christiansen undrer sig over, hvorfor der stilles så urimelige krav til helsekost, når der samtidig ikke gøres opmærksom på, hvor skadeligt fx rygning og usund mad er.
– Da jeg var slagtersvend solgte jeg jo også røde bøffer til folk uden at fortælle, hvad de kunne medføre for deres helbred.
Når man stiller så mange krav til helsekost, hvorfor står der så ikke på alkohol, hvor meget man højst må drikke? Hvorfor står der ikke på kødet, hvor meget man højst må spise? spørger han retorisk.
– Helsebranchen er udsat for en mistænkeliggørelse, når vi fx på kamillekapsler og økologisk mælkesyrede brødgærkapsler skal skrive, at de ikke må indtages af gravide eller børn under to år. Hvis jeg lavede en kapsel med kildevand, skulle det også stå der…
– Vi skal præstere mindst tre videnskabelige forsknings-dokumentationer, der ikke må være ældre end fem år, og betale omkostninger på 500.000 kr., hvis vi på en etiket ønsker at oplyse om, at svesker kan påvirke fordøjelsen!
– Og det er da et mærkeligt paradoks, at uskadelige naturmidler skal forbydes eller belægges med tårnhøje afgifter, når de har været brugt uden problemer i umindelige tider, og når folk gerne vil have dem.
– Samtidig er det veldokumenteret, at den almindelige medicin har masser af bivirkninger og koster liv. Læge Jesper Hallas fra Odense Universitetshospital har fx udtalt, at omkring 1.000 danskere hvert år dør som følge af bivirkninger fra medicin. Og det er ikke naturmedicin, han taler om, men den syntetiske medicin, pointerer Peer Christiansen.
– Til sammenligning har naturprodukter ingen eller kun ubetydelige bivirkninger. Hvis man tager helsekost, vitaminer eller naturmedicin, vil man som regel kunne opleve den gavnlige virkning allerede efter et par uger eller en måned. Og hvis man tager noget, som man ikke har behov for, så har det heller ingen skade gjort, hvis man da ikke tager det i overdoser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jonna og Peer Christiansen
EU åbner for posen

På det seneste er der dog kommet en lille åbning fra uventet hold. EU har nemlig indført nye regler, når det gælder oplysning om naturmidler, som Danmark skal rette sig efter. Og ifølge disse regler må man nu i nogle få tilfælde, som EU har godkendt, oplyse om naturmidlers gavnlige virkning.
Medicinalindustrien kan heller ikke forhindre pressen i at omtale mennesker, som er blevet helbredt fra så alvorlige sygdomme som nogle former for kræft, fordi de droppede den ofte virkningsløse medicin og i stedet gik i gang med en helsekost-kur.
Efterhånden er pressen også begyndt at afsløre, at mange mennesker tager over 20 piller om dagen – og i nogle tilfælde også piller, som indbyrdes ophæver hinanden. For til trods for, at der produceres og bruges mere medicin end nogensinde, så ser der ikke ud til at ske en forbedring af folkesundheden.
Men ifølge Peer Christiansen har Vorherre sørget for, at der findes rigeligt med urter og vitaminer i naturen til, at de fleste mennesker kan få det langt bedre.