Rock til Guds ære

Det populære rockband mener, at det nye album lyrisk er det bedste, de har udgivet.Der går sjældent en dag, uden at Kutless får det nysgerrige spørgsmål fra en fan: ”Er jeres næste album et rock-album eller et lovsangsalbum?”

Kutless – med forsangeren Jon Micah Sumrall i midten – ønsker at fokusere mere på evangelisation i fremtiden.

Selvom forsanger Jon Micah Sumrall altid svarer det samme, så forvirrer det altid fansene.
– Mit svar er ”ja”, og så står de altid sådan lidt: ”Hvad? Hvilket et af dem?” Jeg svarer: ”Ja, det er både et rock- og et lovsangsalbum”, griner han.
– ’Believer’ er ikke som et traditionelt lovsangsalbum med sange, de kender, men der er helt sikkert lovsangs-øjeblikke alligevel. Men på den anden side, så er vi også et rockband, selvom dette ikke er det tungeste rockalbum, vi har lavet. Jeg synes, det er let at lytte til, og lyrisk har vi virkelig fokuseret på vores fællesskab med Kristus. Fra et sangskriver-perspektiv så synes jeg, det er det bedste, vi nogensinde har lavet, fordi det viser, hvordan vi er vokset de sidste ti år.

Betydningsløse problemer når vi ser på Gud

Når man ser på Kutless’ historie, så er det svært at forstå, at de allerede har ti år under bæltet. Men når man ser på deres syv albums, så kan man se en vekslen mellem moderne rock-albums og albums med større fokus på lovsangen. Dette album lægger sig midt imellem disse to genrer.
– På mange af de tidligere albums har vi behandlet forskellige historier om misbrug eller afhængighed, som vi har set, mennesker har kæmpet med. Det nye album er mindre specifikt og handler mere om forholdet mellem en troende og Kristus, forklarer han og fortsætter:
– Hvis vi har en bedre forståelse af, hvem han er, og hvis vi stoler på ham, så vil vores problemer se ubetydelige ud. Og selv hvis udfaldet af vores liv ikke går den vej, vi ønsker lige nu, så vil det altid virke for det gode i vores liv. Herren lover os igen og igen, at det endelige resultat vil blive fantastisk, selv når vi ikke forstår vores problemer, sygdom og død, fortæller han til magasinet CCM.
– Det er alt sammen en del af livet, og i sidste ende så kan Gud blive ophøjet, hvis vi stoler på ham midt i det hele. I det evige perspektiv, så er det smukt, selvom vi måske ikke kan se det store perspektiv, før vi kommer i Himlen.

På trods af smerte

På det nye album lægger Kutless vægt på, at Gud fortjener ære og lovsang, uanset om vi forstår eller ikke forstår, hvad der sker i livet.
– Selv hvis helbredelsen ikke kommer, eller dit liv falder fra hinanden, så fortjener Gud stadigvæk vores lovsang, understreger Sumrall.
– Vi beder om helbredelse, når vi ser, at en af vores nære har fået kræft, eller hvis vi har økonomiske problemer. Så tænker vi: ”Gud kan du ikke lige fixe det her?” Men nogle gange er svaret: ”Nej”. Se på historier som den med Job. Han gik virkelig meget igennem, men det handlede om en meget større ting end hans liv. Helbredelse vil komme i Himlen, og vi må indse, at Gud er almægtig, og at han elsker os, uanset hvad vi går igennem.

Dit overtøj og din identitet

Kutless lægger stor vægt på, at de lever, hvad de prædiker, selvom de nu bliver set på som rockstjerner. De har nu solgt over 1 million albums og spiller ofte for udsolgte arenaer. De har endda optrådt for 100.000 mennesker til et Billy Graham-møde.
– Det er så sjovt, at særligt i musikindistrien ser man ofte mennesker, som forsøger at skabe en identitet. Man hører ofte formuleringen ”Opfattelse er virkeligheden”.
– Hvis du kan overbevise folk om, at du er en rockstjerne, så tror de på det, og så tror de, du er værd at være opmærksom på. Det er utroligt, hvor mange kræfter – og jeg snakker ikke kun om musikere – folk bruger på at få folk til at tro, at de er bedre, end de reelt er.
– Det jeg har forstået er, at Bibelen taler om, at vi er svøbt i Kristi retfærdighed, og vores mål som kristne på denne jord er at bringe ære til Gud, siger han.
– Det gør virkelig tingene enklere, og det viser, at det ikke er i det ’overtøj’, dit liv er pakket ind i, du skal finde din identitet.

Mere Gud, mindre musik

Kutless leverer selvfølgelig stadigvæk store rock n’ roll-shows med alt, man kan ønske, men i fremtiden ønsker gruppen at fokusere mere på evangelisation. Derfor prøver de også at gøre deres vilde rejseplan enklere, så der er mere tid til at tjene i kirken, og bruge mere tid på deres voksende familier.
– I 2011 fløj vi 383.000 kilometer til syv forskellige lande og 150 forskellige byer, men det skal helt sikkert blive færre, fordi det tærer på på vores familier og kroppe, forklarer Jon Micah Sumrall.
– Vi vil meget gerne fortsætte med vores band i mange år fremover, og vi ser stadigvæk vores band som noget, Gud har kaldet os til. Men vi føler virkelig, at vores fokus er på evangelisation og det at dele Gud med andre mennesker og ikke så meget på, hvor mange albums vi sælger.
– Vi beder Gud om at vise, hvordan vi kan være effektive til at bruge den platform, vi har fået til at dele evangeliet.
Andy Argyrakis/CCM