Et lille lys i den ellers fastfrosne Israelsk-palæstinensiske situation

Et lille lys blev tændt, da Israels statsministers sendebud afleverede et brev til præsidenten for Den Palæstinensiske Myndighed (PA).
Der blev tændt et lille lys i den ellers fastfrostne israelsk-palæstinensiske situation, da statsminister Binyamin Netranyahus særlige sendebud, advokat Yitzhak Molcho, lørdag aften i Ramallah afleverede et brev fra Netanyahu til præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, om fredsprocessen.Det var svar på et brev, som Abbas sendte til Netanyahu fornylig, og hvori den palæstinensiske leder skrev, at fredsforhandlinger først vi blive genoptaget, når Israel standsede byggeri i Øst-Jerusalem og i bosættelserne.

Netanyahu og Abbas har ikke mødtes siden september i fjor. Deres brevveksling er det sidste forsøg på at genoplive fredsdrøftelser.

Hverken på palæstinensisk eller israelsk side tror nogen, at der vil blive en reel bevægelse i
situationen. Begge parter står stejlt over for hinanden og synes ikke parat til noget kompromis.

Mens Abbas siger, at han er dybt forpligtet til en to-stats løsning og leder efter en “diplomatisk rute” fremad, har Netanyahu vedvarende anmodet Abbas om at vende tilbage til forhandlingsbordet, uden forhåndsbetingelser.

Inden Molchos ankomst til Ramallah fik Abbas en opringning fra udenrigsminster Hillary Clinton. De drøftede de sidste udviklinger i regionen.

Ifølge en talsmand for PA anmodede Abbas Obama-regeringen om at intervenere over for Israel for at få Jerusalem til at acceptere kravene fra flere hundrede palestinensiske fanger, som har sultestrejke i flere uger over forholdene i deres fængsler.

Ved afslutningen af mødet mellem Abbas og Molcho udstedte de to sider nedenstående fælleserklæring:

“Israel og den Palæstinensiske Myndighed er forpligtede til at opnå fred og håber at brevvekslingen vil fremme dette mål”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: