Franske jøder i Israel overvældende for Sarkozy

Tusinder af franske jøder lever i Israel, og de stemte ved Frankrigs præsidentvalg – og gav Nicolas Sarkozy ikke færre end 92 procent af deres stemmer.Der var opsat valgsteder i mange byer i Israel – fra Eilat i syd til Haifa i nord – arrangeret af den franske ambassade i Tel Aviv, da franske jøder stemte til det franske præsidentvalg.I byen Natania opnåede Sarkozy ikke færre end 97 procent – et tal på nogenlunde samme niveau som stemmeafgivningen for den afd. syriske præsident Hafez Assad og den ligeledes afd. nord-koreanske leder, Kim Jong-II.

Mange steder melder om, at de fransk-jødiske vælgere ankom pr. bus i organiserede grupper
– for at give deres stemme til Sarkozy.

Havde afgørelsen været op til dem, ville Sarkozy kunne have været sit lands præsident mange år fremover.

Men flertallet af Frankrigs vælgere valgte Francois Hollande som deres lands nye leder, til stor skuffelse for Sarkozys mange tilhængere i Israel.

I Israel har man intenst fulgt det franske valg, ikke mindst præsidentens forhold til Israel og Mellemøsten. Israel har siden dets oprettelse i 1948 haft op- og nedture med Paris. I begyndelsen af Israels eksistens støttede Frankrig det med avancerede krigsfly og et stille nik til Israels atomprogram. Under Charles de Gaulle blev Frankrig meget kritisk over for Israel, nok også af hensyn til franske interesser i den arabiske verden..

Så begyndte det på ny at gå opad i det fransk-israelske forhold, og der udvikledes tilmed en slags venskab mellem Sarkozy og statsminister Binyamin Netanyahu. Da Sarkozy for åben mikrofon betegnede Netanyahu som løgner, opfattede gennemsnitsisraelere ikke dette som fransk fjendtlighed over for Israel, men snarere som et udtryk hos en ven, som mener, at man mageligt kan tillade sig at sige noget sådant.

Hollande – et mysterium

Hvad Sarkozys efterfølger, Francois Hollande, angår, opfattes hans indstilling til Israel som et mysterium. Hollande har aldrig besøgt den jødiske stat, men han har under sin valgkampagne ikke kitiseret Israel og har indtaget en afbalanceret stilling til Mellemøst-konflikten.

– Jeg planlægger at besøge Israel kort efter, at jeg har vundet, har han. sagt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hollande agter at bekæmpe antisemitisme i Frankrig, og han modsætter sig enhver form for boycot
af Israel.

Han fokuserer på Iran og siger:

– Vi må afvise at gå på akkord, når det drejser sig om Iran, hvis atomprogram er en fare for Israel og for verdensfreden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jerusalem forventer ikke en dramatisk ændring i fransk politik over for Iran, og heller ikke hvad angår den israelsk-palæstinensiske konflikt.

En embedsmand i det israelske udenrigsministerium siger:

– Det vil blive sværere end det var for Sarkozy at gå imod bosættelserne og være for en palæstinensisk stat.