Hemmelige israelske møder i USA

Generalmajor fra Israel holdt hemmeligt møde i Det Hvide Hus om Iran, Syrien og Libanon.Lederen af Israels militære efterretningsorganisation, generalmajor Aviv Kochavi,
har fornylig haft hemmelige møder i Washington og i FN-hovedkvarteret i New York, hvor han drøftede Irans atomprogram, den syriske krise og Hizbollahs øgede magt i Libanon.I Washington mødtes han med fremtrædende personer fra Det hvide Hus, udenrigsministeriet og USA’s militære efterretningsvæsen såvel som repræsentanter for CIA.

Ifølge en højtstående israelsk kilde var Iran et centralt anliggende under drøftelserne i Washington,
med fokus på fremskridt i det iranske atomprojekt og en række vestlige landes forestående møder om dette emne.

I FN havde Kochavi møder med flere ambassadører i sikkerhedsrådet om Iran, og om situationen i Syrien og Libanon.

En europæisk diplomat siger, at israelske efterretningsfolk har en ny opfattelse om fremtiden for den syriske præsident, Bashar Assad. Mens Jerusalem hidtil har ment, at Israels interesser ville være bedst tjent med at bevare regimet, tror man nu, at det ville være bedre tjent med, at Assad fjernes fra styret.

I henhold til denne diplomat er det Kochavis opfattelse, at Assads skæbne er afgjort, og at det blot er et spørgsmål om tid, før han styrtes.

Kochavi advarede imod Hizbollahs øgede styrke i Sydlibanon og kombinationen af voksende intern spænding i Libanon og Syriens manglende stabilitet.

FN-styrker

Hans drøftelser med FN-departementet for fredsbevarende styrker omfattede ændringen i UNIFIL-
kommandoen. Den hidtidige chef, den spanske general Alberto Asarta Cuevas, er blevet udskiftet med den italienske general, Paolo Serra.

Israel er bekymret over, om den økonomiske krise i Europa vil medføre en nedgang i flere landes budgetter og en reduktion i antallet af deres tropper i UNIFIL. Hen ved halvdelen af FN-styrkens
13,000 mand – omkring 6000 – kommer fra lande som Frankrig, Spanien og Italien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De europæiske soldater bliver i stadig højere grad erstattet med soldater fra muslimske lande, heriblandt Indonesien. Israel frygter, at disse soldater ikke vil gå til aktion mod Hizbollah, hvis dette påkræves.