Historisk besøg i Kina

Israels militærchef tager på historisk besøg i Kina.Israels generalstabschef, general Benny Gantz, tager i næste uge på et historisk besøg i Kina for at drøfte militære anliggender med højtstående kinesere.Han skal være den kinesiske generalstabschefs, Chen Bingdes, gæst. Bingdes har i august i fjor været i Israel – det første besøg her af en så højtstående militærperson fra Kina.

Under sit besøg skal Gantz mødes med fremtrædende repræsentanter for “Den folkelige Befrielsesarme” – sådan er betegnelsen i Kina – og han skal besøge et antal militærbaser.

General Gantz’ besøg i Kina er godkendt af forsvarsminister Ehud Barak, og USA er også informeret om det.

Opgraderet

Siden 2010 har Israel opgraderet dets militærkontakter med Kina, efter at de var blevet mindskede på grund af pres fra USA, som forhindrede israelske firmaer i at sælge våben til det kinesiske militær.

I 2000 gav forsvarsminister Ehud Barak – dengang statsminister – efter for et pres fra USA og suspenderede salget af fire avancerede Phalcon fly til Kina – til en værdi af 250 millioner dollars – fordi Washington var bekymret over amerikansk teknologi installeret i flyene.

Forbuddet mod salg af israelske våben til Kina eksisterer stadig.

Israels interesse i at forbedre forholdet til Kina er et led i dets bestræbelser på at styrke dets indflydelse i Det fjerne Øzten og virke for, at Beijing standser dets økonomiske forbindelse med Iran.

Samtidig med at Kina er interesseret i at købe israelsk teknologi, ønsker Beijing også at drage lære af det israelske militærs nylige erfaringer på slagmarken, især vedrørende træning og doktriner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Barak har som forsvarsminister besøgt Kina sidste sommer.

Relationerne mellem Kina og Israel er blevet klart forbedrede de senere år, og man vil nært følge, hvad der måtte opnås under den israelske forsvarschefs besøg.