Israel er blevet en sø magt

Ligesom USA og Rusland er Israel blevet en sø magtMed Tysklands leverance fornylig til Israel af den fjerde undervandsbåd i “Dolphin”-klassen, er der på ny sat fokus på den israelske ubåds-flåde, som – siges det – “den arabiske verden og Iran ikke har noget svar på, og som garanterer regional stabilitet”.
Disse ord kommer fra den israelske Mellemøst-sagkyndige, dr. Guy Bechor, som har skrevet adskillige bøger og akademiske artikler om arabisk borgerligt ret og det arabiske Mellemøstens politik og historie.

Nu har han i den israelske avis “Yediot Aharonot” skrevet en artikel om den israelske flådes dominerende stilling, hvad angår dybhavsskibe.

– Helt i det stille, dybt nede i havet, er Israel ved at blive en sø magt, som USA og Rusland, med en armada af avancerede ubåde, skriver Bechor.

Israel har nu fire sådanne krigsfartøjer, alle fra Tyskland. De første to var der ingen betaling for, den tredje blev betalt halvt af Israel og halvt af Tyskland, mens Tyskland vil betale en tredjedel for udgiften til de næste tre. Af disse er den fjerde blevet overdraget til Israel ved en ceremoni på et skibsværft i Kiel. Den vil være operationsdygtig næste år.

Den femte og sjette ubåd vil blive leveret i relativ ær fremtid.

Bechor skriver, at Tyskland senere vil kunne sælge Israel mere avancerede ubåde af denne type.

– Israel ønsker at opbygge en flåde af 10 ubåde, som vi sikre dets magt mange år fremover, skriver han.

Hver ubåd koster omkring 500 millioner dollars. Der er installeret israelske avancerede, hemmelige systemer i disse krigsskibe, oplyser Bechor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israels flåde er ved at ændre sig – fra at være en grænsevagt er den ved at blive det israelske militærs strategiske arm, ikke mindre end luftvåbnet.

– Disse ubåde kan nå frem til et hvilket som helst område – og Israels fjender har endnu ikke et svar på dem, skriver Bechor.

“Investering i fred”

Ifølge Bechor er disse fartøjer en investering i fred. Det er et dyrt våben, og kun få stater i Mellemøsten har råd til at købe dem. Egypten var interesseret for nogle år siden, men forhandlingerne brød sammen. I dag er de egyptiske ubåde forældede, og Cairos militærstyre har ingen penge til at købe nye.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Heller ikke Teheran har noget svar på sådanne israelske krigsskibe De iranske ubåde er også forældede.

Bechor slutter:

– For at vise at Iran har et alternativ, har iranske ubåde fornylig sejlet til Rødehavet som en provokation mod Israel, og et iransk fartøj krydsede forleden Suezkanalen på vej til Middelhavet – for at markere, at Iran er en supermagt..