Israel som flådenation

Med en armada af Dolphin-ubåde fra Tyskland er Israel på vej til at blive en sømagt ligesom USA og Rusland. Men det handler om at sikre sig mod den arabiske verden.Med Tysklands leverance til Israel for nylig af den fjerde undervandsbåd i ”Dolphin”-klassen, er der påny sat fokus på den israelske ubåds-flåde. – Den arabiske verden har ikke noget svar på den, og den garanterer regional stabilitet.
Disse ord kommer fra den israelske Mellemøst-sagkyndige dr. Guy Bechor.
Han har skrevet adskillige bøger og akademiske artikler om arabisk borgerligt ret og det arabiske Mellemøstens politik og historie.
Nu har han i den israelske avis ”Yediot Aharonot” skrevet en artikel om den israelske flådes dominerende stilling hvad angår dybhavsskibe.
– Helt i det stille, dybt nede i havet, er Israel ved at blive en sømagt som USA og Rusland, med en armada af avancerede ubåde, skriver Bechor.

Ubåde med støtte fra Tyskland

Israel har nu fire af sådanne krigsfartøjer, alle fra Tyskland. De første to var der ingen betaling for, den tredje blev betalt halvt af Israel og halvt af Tyskland, mens Tyskland vil betale en tredjedel for udgiften til de næste tre.
Af disse er den fjerde blevet overdraget til Israel ved en ceremoni på et skibsværft i Kiel. Den vil være operationsdygtig næste år.
Den femte og sjette ubåd vil blive leveret i relativ nær fremtid.
Bechor skriver, at Tyskland senere vil kunne sælge Israel mere avancerede ubåde af denne type.
– Israel ønsker at opbygge en flåde af 10 ubåde, som vi sikre dets magt mange år fremover, skriver han.

Ikke bare en grænsevagt

Hver ubåd koster omkring 500 millioner dollars. Der er installeret israelske avancerede, hemmelige systemer i disse krigsskibe, oplyser Bechor.
Israels flåde er ved at ændre sig – fra at være en grænsevagt er den ved at blive det israelske militærs strategiske arm, ikke mindre end luftvåbnet.
– Disse ubåde kan nå frem til et hvilket som helst område – og Israels fjender har endnu ikke et svar på dem, skriver dr. Guy Bechor.

Investering i fred

Ifølge Bechor er disse fartøjer en investering i fred. Det er et dyrt våben, og kun få stater i Mellemøsten har råd til at købe dem. Egypten var interesseret for nogle år siden, men forhandlingerne brød sammen. I dag er de egyptiske ubåde forældede, og Cairos militærstyre har ingen penge til at købe nye.
Heller ikke Teheran har noget svar på sådanne israelske krigsskibe. De iranske ubåde er også forældede.
Bechor slutter:
– For at vise, at Iran har et alternativ, er iranske ubåde for nylig sejlet til Rødehavet som en provokation mod Israel. Og et iransk fartøj krydsede forleden Suezkanalen på vej til Middelhavet – for at markere, at Iran er en supermagt.