USA øger militærhjælp til Israel – med tanke på Iran.

USA vil give yderligere 680 millioner i militærhjælp til Israel.Obama-regeringen ventes i denne uge at ville meddele, at USA vil give ydereligere 680 millioner dollars i særlig militærhjælp til Israel med henblik på oprettelse af flere “Iron Dome”-batterier til nedskydning af indflyvende raketter.Israel har allerede fire sådanne batterier, stationeret i den sydlige del af landet, og dette luftforsvarssystem har vist sig at være et effektivt modvåben med høj træfsikkerhed.

På israelsk hold oplyses, at 13 “Iron Dome”-batterier vil kunne beskytte størstedelen af landet mod raketangreb. Den nye amerikanske støtte vil for det israelske militær medføre oprettelse af 10 “Iron Dome”-batterier og hjælp til fremme af to andre missil-forsvarsprogrammer – “Magic Wand”- og “Arrow”-systemet.

Siden “Iron Dome”-systemet blev operativt ifjor har det opfanget og nedskudt henved 100
Katyusha- og Kassam-raketter, affyret fra Gaza-striben mod Israel.

Mens man i nogle forsvarskredse tidligere har været reserverede over for “Iron Dome”, støttes det nu entusiastisk. Men flere tvivler på systemets evne til at modstå en større byge af raketter.

Forsvarsminister Ehud Barak skal i slutningen af denne uge mødes med den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, i Washington, og de ventes på en efterfølgende pressekonference at oplyse om den nye amerikanske militærstøtte til Israel.

På deres møde ventes de også at ville fokusere på Irans fortsatte atombestræbelser og på den forestående anden runde af drøftelser mellem vestlige magter og Iran, berammet til at finde sted i Bagdad den 23. maj.

Øgningen af USA’s militærhjælp til Israel opfattes i sagkyndige kredse som en indirekte amerikansk måde at sikre sig Jerusalems accept af ikke at gå til militæraktion mod Iran uden forudgående samordning med Washington – især før det amerikanske præsidentvalg til november.