Valgdagen i Israel fastsat

Tirsdag den 4. september 2012 er der valg i Israel.
Et flertal i knesset har vedtaget, at valget til tinget skal finde sted om fire måneder:- tirsdag den 4. september, kort inden begyndelsen af de store helligdage.Binyamin Netanyahus Likud-højreparti, Arbejderpartiet og det ultra-ortodokse Shas-parti støttede denne valgdato, mens udenrigsminister Avigdor Liebermasn, leder af Yisrael Betenu-partiet, sagde, at han kunne have ønsket en endnu tidligere valgdato.

De partier, der var mindre glade for denne dato, var Kadima–partiet og United Torah-Judaisma-partiet

Netanyahu ville have ønsket en valgdato endnu før, i midten af august. Han vidste klart, hvad han gjorde, da han gik med til udskrivelse af nyvalg, idet han ikke har nogen reelle udfordrere til regeringschefposten og derfor ønsker en hurtig afgørelse Og han ønsker sig ikke en ny sommer med sociale protester.

Netanyahu valgets store sejrherre

Der er næppe tvivl om, at Netanyahu også vil være Israels næste statsminister. Ifølge en meningsmåling i den store morgenavis, “Ha’aretz”, vil han få dobbelt så mange mandater som sin nærmeste rival.

48 procent af de adspurgte sagde, at Netanyahu var den bedste egnede til at være statsminister – mere end tre gange så mange som han tre rivaler tilsammen.

Hans nærmeste rival, Arberjderparties leder, tidligere journalist Shelley Yacimovich, fik støtte af 15 procent, dernæst kom Yisrael Betenu-partiet ledet af udenrigsminister Avigdor Lieberman med 9 procent og endelig 6 procent til Kadima-partiet under ledelse af dettes nye formand, Shaul Mofaz.

Et tidligt nederlag for Mofaz, der havde proklameret sig selv som Netanyahus eneste realitistiske rival

Opinionsundersøgelsen afslører, hvad der er sket og er ved at ske i Israel – en yderligere højredrejning. De, der troede, at et valg ville vælte Netanyahu af pinden, må tro om igen. For en halv snes år siden , da Netanyahu var statsminister for første gang, blev han væltet af “folket”, fordi mange syntes, at hans ord ikke stod til troende, og at han nok var mere interesseret i sin egen politiske karriere end i Isreaels tarv, på langt sigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men denne gang er det anderledes. Netanuahu har modnet. Og under ham har Israel haft den roligste periode i mange år.

51 procent af de adspurgte i opinionsundersøgelsen er uenige med tre tidl.forsvarsledere, Shin Bet-efterretningstjenestens fhv. leder Yuval Diskin, tidl. Mossad-efterretningschef Meir Dagan, og tidligere generalstabschef Gabi Ashkenazi, som beskyldte Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak for “messianisme, og at de ikke kan tackle Iran-anliggendet forsvarligt.

Nu kan Netanyahu og Barak fortolke denne meningsmåling som en offentlig støtte til deres behandling af Irans atomprogram.


Artiklen fortsætter efter annoncen: