Ham, som styrker mig

Soul Surfer fortæller den sande historien om en 13-årig pige der mister en arm.Soul Surfer er en lille film med en stor historie, der bygger på den sande historie om den 13-årige Bethany der mistede en arm ved et hajangreb, men som kæmpede sig tilbage til livet.
Den kulørte presse gik helt amok da teenager-surferen Bethany Hamilton mistede sin arm i et hajangreb i oktober 2003. I første omgang var det med de skumle detaljer om, hvordan den fire meter lange tigerhaj tog hendes arm lige under hendes armhule. Mediedækningen fokuserede derefter på hendes mirakuløse tilbagevenden til konkurrencedygtig surfer-status.
Mindre ståhej blev der lavet om Bethanys dybe spiritualitet: Hendes bibelstudiegruppe, hendes tro på at Gud havde en større plan med hendes liv, og hendes rejse til det tsunami-hærgede Phuket for at give af sin tid og sine bønner. Den ubalance bliver der nu rettet op på med instruktør Sean McNamaras Soul Surfer, en film der i sin oprigtige skildring af Bethany og hendes familie gør det muligt at glemme, at historien i første omgang mindede mere om Dødens gab.

Troens betydning

Manuskriptet trækker på ungdomspræsten Sarah som det primære talerør for den tro, der er så integreret i Bethanys historie. Familien Hamilton har altid været ærlig om deres tro på Gud, og filmen er prisværdigt lige så klar i dens udforskning af den rolle, troen spillede i Bethanys helbredelse og stadig spiller i hendes hverdag, som den er i den mere kendte historie om hendes kamp for at genvinde førlighed og atter mestre surfbrættet.

En Guds kærlighedshistorie

Soul Surfer er et godt og kompetent tag på en frygtelig hændelse, der respekterer de komplicerede tilbageskridt, hovedpersonen står overfor, gennem et oprigtigt, lejlighedsvist overraskende melodrama, der rammer budskabet om udholdenhed i modgang og Guds kærlighed og vækker en uventet følelse af den større sammenhæng i en afsindig situation. I Bethanys mørkeste øjeblikke citerede hendes far Filipperbrevet 4,13 for hende: ”Alt formår jeg i ham, der giver mig kraft.” Og Bethany beviser dette til fulde.
Selvom det store spørgsmål i denne film – hvorfor Gud tillader dårlige ting til at ske? – undertiden håndteres lidt klodset, kredser filmen altid oprigtigt og respektfuldt om både gudstro og tvivl, og begivenhederne i Bethanys liv peger i sidste ende klart på den forskel, tro kan gøre, både mentalt og fysisk. ”Kærlighed er større end nogen flodbølge eller frygt,” siger Bethany på et tidspunkt i filmen. Soul Surfer er den bedste slags kærlighedshistorie.

Soul Surfer (DVD)
101 min.
Kirkebutik.dk-pris: 165 kr.