6 israelske turister dræbt i Bulgarien

Israelske turister er i fare for terrorister hvorsomhelst, og nu er det sket i Bulgarien, hvor en bus medførende turister fra Israel eksploderede uden for lufthavnen i Burgas og dræbte syv israelere, mens 34 blev sårede.Statsminister Binyamin Netanyahu har rettet en anklagende finger mod Iran og siger, at Israel vil reagere stærkt imd iransk terrorisme.

Det menes, at spængningen, der sendte en stor røgsky til himmels, skyldtes en bombe placeret under bussen eller i dens bagagerum. Det skete onsdag kl. 16.45, kort efter at et charterfly fra “Air Bulgaria” var landet i Burgas, og de israelske turister var steget op i bussen på vej til deres hoteller.

Øjenvidner oplyser, at folk sprang ud af bussens vinduer for at komme væk fra blodbadet

En mandlig israelsk turist, der ikke blev såret, siger, at han hørte eksplosionen – og da han åbnede sine øjne, så han at der var ild rundt om ham

– Et øjeblik efter at vi havde sat vores kufferter i bagagerummet brød et helvede løs, siger en israelsk kvindelig turist. Folk undslap gennem vinduerne – for ikke at træde på de dræbte og sårede.

Sårede turister blev bragt til hospitaler, mens resten vendte tilbage til liufthavnsterminalen, mange i hysteri.. Der var to andre busser med israelske turister, som ikke blev ramt, men disse busser blev beskadigede.

Netanyahu sagde, at i de sidste måneder har der været iranske forsøg på at angribe israelere i Thailand, Indien, Georgien, Kenya, Cypern og andre steder.

Angrebet i Burgas fandt sted på 18 års dagen for bombningen af et jødisk center i Buenios Aires, hvorved 85 blev dræbt og omkring 300 såredes. Netanyahu henviste til dette angreb, som en argentinsk domstol havde erklæret var udført af Iran, og han sagde videre:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– To årtier senere fortsætter dødelig iransk terrorisme med at angribe uskyldige mennesker. Det er et globalt iransk voldsangreb – og Israel vil svare igen.

Forsvarsmionioster Ehud Barak siger, at angrebet var et led i den “lange dyst” som Israel udkæmper imod forsøg fra Iran, Hizbollah og Hamas mod oversøiske israelske mål.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Burgas

Burgas ved Sortehavet er et populært rejsemål for israelske turister, ikke mindst for teenagere, der vil på ferie efter deres studentereksamen, Stedet ligger omkring 400 km øst for hovedstaden Sofia.
.

Barak opfordrede israelere til fortsat at rejse udenlands og erklærede, at det israelske forsvar ville gøre alt i dets magt for at lægge hånd på gerningsmændene og komplotmagerne.

Bulgariens præsident Rosen Plevneliev, udenrigsminister Nikolay Mladenov og indenrigsminister
Tsvetan Tsvetanov ilede til scenen for angrebet.

Israel og Bulgarien har et nært forhold, og de bulgarske feriesteder ved Sortehavskysten er et populært rejsemål for israelere, især unge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Spørgsmålet er nu, hvad vil Israel gøre. Såvel Netanyahu som Barak har erklæret, at Israel vil reagere stærkt. Men Israel må først opnå konkrete beviser om misdæderne.

For nogle måneder siden advarede den øvrstkommanderende over de israelske styrker, general Benny Gantz, Hizbollah om ikke at teste Israerls beslutsomhed ved at udføre et terrorangreb mod et oversøisk israelsk mål. Hvis Israel ikke reagerer, vil det kunne opfattes som en papirtiger.

“Shin Bet” suspenderer

Efter angrebet har den israelske “Shin Bet”-sikkerhedstjeneste midlertidigt suspenderet al flyvning fra Israel til Bulgarien, Croatien, Serbien, Grækenland, Sydafrika, Thailand, Tyrkiet og Azerbaijan.

Tidligt idag landede to israelske militære Hercules C-130 fly i Burgas medbringende lægehjælp,
mens et tredje israelsk fly lanede i Sofia med redningsfolk, der skulle tage sig af sårede israelske turister, inden de kan bringes tilbage til Israel.

Bulgariens statsminister, Boyko Borissov, har ringet til Netanyahu for at kondolere med drabet af israelske turister. Han sagde, at angrebet ikke blot var imod israelere, men også mod Bulgarien.

Præsident Barack Obama har ligeledes ringet til Netanyahu og kondoleret. Videre sagde Obama:

– Mine tanker og bønner er hos de pårørende til de dræbte og tilskadekomne.Vi vil yde enhver støtte for at identificere og retsforfølge udøverne af dette angreb.