Hvad Norge har lært af Utøya

Udenrigsminister Jonas Gahr Støre har nu delagtiggjort verden i, hvad Norge – efter hans opfattelse – har lært af massakren sidste sommer, da Anders Behring Brevik dræbte 77 nordmænd og sårede hundreder.Støre har i en opinionsartikel i bladet “International Herald Tribune” citeret statsminister Jens Stoltenberg for at have sagt, at.Norges stærkeste svar på ekstemist-terror må være mere åbenhed og mere demokrati.

– Nordmændene levede op til det, skriver Støre. Hverken politikere eller medierne forvandlede dette til et partisk politisk anliggende. Offentligheden reagerede med sorg, men krævede ikke ekstraordinære foranstaltninger. Og staten valgte at retsforfølge Brevik for en almindelig domstol under fuld mediedækning.

Støre skriver, at mange uden for Norge har stillet spørgsmål om dette Vil man ikke ved at reagere med åbenhed tillade en ekstremist at udbrede sine fanatiske symspumkter? Risikerer man ikke at styrke ekstremistiske bevægelser? Hvorfor ikke have en særlig lukket domstol?

– Som Norges udenrigsminister – fortsætter han – er jeg ofte blevet konfronteret med disse spørgsmål i løbet af det sidste år. Uden at være forudindtaget hvad angår den igangværende juridiske proces mener jeg, at dette er nøglespørgsmål. Hvordan skal vi som uafhængige nationer og som et internationalt samfund bekæmpe voldelig ekstremitime er centralt i det 21. århundredes politik. Jeg mener også, at Norges erfaring efter angrebet er en betydelig lære for, hvad der vil være relevant uden for vores grænser.

Ifølge Støre beskylder ekstremisterne liberale vestlige demokratiske systemer for at være hykleriske og svage. Al Qaeda beskriver Vesten som “anti-islamistiske imperialister, maskeret som fortalere for demokrati.” Højrefløjs ekstremister mener, at Vesten begår kulturelt selvmord ved dets “slappe juridiske systemer og naive multi-kulturalisme”.

Han skriver videre:

– Ved at retsforfølge ekstremister, der har begået forbrydelser, i et offentligt retslokale, bliver det mere chokerende klart, at deres gruopvækkkene handlinger blev udført af mennesker, og at vi alle må arbejde hver dag for at bekæmpe ekstremistiske ideer.

Udenrigsminister Støre slutter:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ǻben debat er vort stærkeste redskab for at modstå ekstremisme. Det er langt farligere at tvinge ekstremistiske ideer under jorden, hvor de kan ulme uden konkurrence.