Barak: Israel vil angribe, hvis Hizbollah får ffat i kemiske våben

Ehud Barak har i denne weekend gjort det klart, at Israel om nødvendigt vil gå til militæraktion for at sikre, at Syriens avancerede våbensystemer og kemiske våben ikke falder
i hænderne på den ekstremistiske Hizbollah organisation i Libanon.
Barak har i en TV-udsendelse sagt. at Syrien har avancerede anti-fly missiler, overflade-til-overflade missiler og elementer af kemiske våben.

– Jeg har beordret det israelske militær til at forberede sig på en situation, hvor vi må overveje muligheden af et angreb, sagde han. Det øjeblik (præsident Bashar) Assad begynder at falde, vil vi udføre efterretnings-overvågninger og arbejde tæt sammen med andre efterretningstjenester.

En fremtrædende israelsk kilde siger, at Israel er bekymret over, om den nuværende forvirring og uro i Syrien vil kunne medføre, at arsenalet af ikke-konventionelle våben – såvel som af avancerede konventionelle våben – vil kunne nå terroristgrupper og andre ekstremistiske elementer.

– Israel følge situationen nært og har forskellige beredskabsplaner, siger kilden. Det ville være uansvarligt at gøre anderledes.

USA følger nøje

Kort efter Baraks udtalelse, blev det fra Det hvide Hus sagt, at USA nøje følger, hvad der sker med det syriske arsenal af kemiske våben og “aktivt rådfører sig” med Syriens nabolande om sikkerheden af disse våben og Syriens ansvar med at sikre dem.

-Vi mener, at arsenalet af kemiske våben er under regeringskontrol, siger Det hvide Hus’ talsmand
Tommy Victor. Men vi er bekymrede over disse våben..

Amerikanske efterretningsfolk anslår, at Syriens ikke-konventionelle våbenarsenal – anset for at være verdens største – omfatter sennepsgas, VX- og Sarin-gas såvel som missil- og artilleri-systemer, der kan afsende dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ny grænsepost erobret

Syriske oprørere har erobret en tredje grænseovergang, Bab al-Salam, ved Tyrkiet, oplyser oprørsledere og en tyrkisk talsmand.

Fra tyrkisk side er dette blevet bekræftet. Ifølge den tyrkiske talsmand er den tyrkiske side af græneposten – der normalt opererer med kommerciel traffik fra Tyrkiet til den syriske by Aleppo – stadig åben. Men der er ingen traffik.