1.000 km til fods gennem Israel – et af verdens bedste vandrespor

Magasinet “National Geographic” har betegnet Israels 1000 km lange vandrespor som et af
verdens bedste – med betydning for kristne, muslimer og jøder på grund af de hellige steder langs ruten.
Vandresporet (hvor der også må cykles på visse strækninger) går langs hele Israels længde fra grænserne ved Libanon, Syrien, Jordan og ned til grænsen ved Egypten og Sinai-ørkenen.
“National Geographic” karakteriserer vandresporet som dybtgående i historie, kultur, udendørseventyr og naturoplevelser. Mange steder langs ruten er der turistguider, også kaldet “engle”, som kan anvise de vandrende (cyklende) overnatningsmuligheder og belære dem om de forskellige befolkningsgrupper i området.
Sporet går gennem eller nær Israels store byer Jerusalem, Tel Aviv og Haifa og langs dele af Middelhavet.
Bag denne oplevelse står “Selskabet for Beskyttelse af Natur i Israel” (SPNI), der i en meddelelse til potentielle vandrere skriver, at “jo mindre man bærer på ryggen, des hurtigere kommer man frem”, og at man skal drikke 6-9 liter vand daglig.
Blandt rutens større seværdigheder er Karmel-bjerget, der er helligt for jøder, kristne, muslimer og Bahai-tilhængere og Tabor-bjerget, hvortil knytter sig historien om profetinden Debora og Barak (Dommerbogen 4-5).
Tabor kaldes også for Ǻbenbaringens Bjerg. Jesus var gået herop sammen med Peter, Johannes og Jakob. Da Moses og Elias viste sig for dem og talte om Jesu snarlige død, stod det de tre disciple klart, hvad der skulle ske i Jerusalem. (Luk. 9:28-36).
Den sydlige del af sporet krydser den barske Negev-ørken, befolket af beduiner og hjemsted for de langhornede nubiske stenbukke. Om foråret er mange steder fulde af vilde blomster.
Vandresporet er inddelt i 12 mindre sektioner, som hver for sig er turen værd.
Den bedste tid at tage turen er september-oktober og februar-maj. Det anbefales at undgå den hede sommer.
Det foreslås ikke at gå mere end 20-25 km daglig – efter evne og i henhold til terrænet.