Jette fandt lykken på Costa Rica

Jette fra Udfordringen udvandrede til Costa Rica. Nu inviterer hun danskere på spansk-kursus.Som helt ung kom Jette Christensen i kontakt med Karlslunde Strandkirke og blev kristen. Året efter tog hun på udveksling i USA. – I kirken bad de meget for, at jeg måtte bo hos en god familie – og det endte med, at jeg kom til at bo hos en præstefamilie!
I USA mødte Jette også en høj flot sydamerikaner, Jorge (det udtales på spansk nærmest som Hockey).
– I 1991 var vi begge med AFS (American Field Service) udvekslingsstudenter i Milwaukee, Wisconsin. Vi boede hver hos en familie igennem et helt år og gik på college. Da vi var en stor gruppe udvekslingstudenter i netop den by, blev der regelmæssigt holdt sammenkomster. Og til en af disse møder var det altså, at vi sås, fortæller Jette.
– Vi boede over en halv times kørsel fra hinanden, og uden offentlige transportmidler var det ofte lidt svært at kunne ses så tit, som vi gerne ville, men heldigvis havde vi telefonen, som vi ivrigt brugte. (Det var, før der eksisterede internet!).

Et overstået kapitel?

Efter udvekslingsåret tog de hver især tilbage til deres hjemlande, begge for at læse videre.
Jette på handelskole og Jorge på universitetet. Jette fik senere et job på Udfordringen i København som grafiker.
Jorge var stadig dybt forelsket i den danske pige, men Jette tænkte ”fornuftigt” på at få en uddannelse.
– Jeg havde helt andre tanker om det, griner Jette.
– Vi holdt kontakten vedlige ved hjælp af breve – håndskrevne, og det tog ca. 2 uger hver vej! (Skype eksisterede heller ikke dengang).

Bad om et mirakel

Imens bad Jorge mange, mange gange om et mirakel: at Jette ville gifte sig med ham.
– Det var ligesom et overstået kapitel for mig, men han var ihærdig i bønnen, og jeg kom på andre tanker, efter at vi havde besøgt hinanden.
Jorge husker, at Jette ville høre ham bede højt, før hun ville komme sammen med ham. Han var mere vant til at bede i tavshed, men den købte Jette ikke. Hun ville være sikker på, at han var en rigtig kristen.
– Jeg besøgte ham i starten kun for at opleve et andet land. Men når vi tænker tilbage på det, kan vi helt klart se Guds ledelse i det, selvom jeg havde gang i så mange andre ting…
Fx kom brevene altid på de rigtige tidspunkter, husker Jette.
De næste par år sås vi højst to gange om året. Enten skrabede Jorge sammen til en billet, eller jeg gjorde.
I 1985 tog jeg dog tre måneder til Costa Rica for at lære spansk (og selvfølgelig se mere til Jorge og hans familie…).

Enten eller

I foråret 1986 tog Jorge til Danmark et par måneder for at checke det hele lidt og lære lidt dansk. Og efter fem års ventetid bestemte de sig for at gifte sig i september 1986, når Jorge blev færdig med universitet.
– Det var enten eller. Det var alt for krævende altid at skulle rejse frem og tilbage og kun være sammen i meget kort tid ad gangen!
Vi blev gift i Karlslunde Strandkirke d. 6. september 1986, og både Jorges forældre og brødre kunne være med! fortæller Jette, som derved blev señora Vega.

Danmark eller…

Jorge var på det tidspunkt villig til at leve i det regnvejrsgrå danske klima, blot han kunne være i nærhenden af sin udkårne. De næste fem år kom parret fast i Karlslunde Strandkirke. Jorge arbejdede i lufthavnen. Så flyttede parret til Costa Rica – og blev der.
– Vi er faldet godt til. Vi bor lidt uden for hovedstaden, San Jose, som ligger midt i landet på en højslette. Vi har en times kørsel til stranden, hvor der altid er mindst 30 grader året rundt.

Vejret på Costa Rica er året rundt mellem 18 og 24 grader.

Familien Vega

Familien består nu også af Denise, 22 år, som læser antropologi på det costarikanske universitetet, Monica, 19 år, som læser til socialpædagog, og Mathias, 12 år, som går i 6. klasse på en tysk skole.
Troen fra ungdomsårene i Karlslunde er heller ikke gået fløjten i udlandet:
– Siden 1996 er vi alle kommet i en tværkirkelig organization “Espada del Espiritu” (The Sword of the Spirit).
Det er en økumenisk forening med 65 samfund fordelt over 24 lande. Vores mission er at hjælpe og evangelisere for andre. Medlemmerne er både katolske, protestanter og ortodokse, fortæller Jette.
– Vi mødes hver lørdag eftermiddag samt i ugens løb i cellegrupper til bøn, lovsang, bibelstudie og socialt samvær.
Derudover står vi også for møder og kurser for unge teenagere og deres forældre.
Pigerne er med i en missionsgruppe på universitetet, hvor de mødes hver fredag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Delta Airlines

Jette har på Costa Rica altid arbejdet inden for flyselskaber.
– Det gør det jo meget lettere at besøge venner og familie regelmæssigt i Danmark med næsten gratis billetter, bemærker Jette, som de sidste 12 år har arbejdet for det store flyselskab Delta Airlines.
– Samtidig tog jeg igennem flere år en psykolog-uddannelse og arbejder for øjeblikket frivilligt for en slags “Kræftens bekæmpelse”, hvor jeg er ude på hospitalerne samt har gruppeterapi for kræftpatienter.

Gud hjalp i svære tider

– Guds ledelse har været og er fortsat meget vigtig for os, siger Jette.
– Især for øjeblikket med den økonomiske krise har vi set det ene mirakel efter det andet.
Jorge havde sit eget importfirma, men måtte for et par år siden lukke det og arbejder nu for det costarikanske vand- og spildevandsselskab. Derudover underviser har på universitetet i international handel.
Der var dage, hvor vi dårligt nok havde til benzinen for at kunne komme på arbejde, og pengene kom ind helt uventet.
Også det at give tiende har været utrolig vigtigt for os, og vi er blevet velsignet med det! slutter Jette sin beretning fra sit paradis på den anden siden af jordkloden.
Igennem årene har familien altid haft mange besøgende fra Danmark, især unge, som ville lære spansk.
De har derfor indrettet en værelse med eget bad til udlejning for danskere, som gerne vil lære spansk og opleve landet i sikre og lidt ’danske’ omgivelser.