“Jøder vil forlade Danmark, hvis omskærelse bliver forbudt”

– Hvis omskærelse bliver forbudt i Danmark vil landets jøder pakke deres kufferter og forlade det land, hvor jøder har levet i 400 år, siger Danmarks overrabbiner, Bent Lexner.
Han udtaler sig om emnet i et interview med det amerikansk-jødiske nyhedsbureau “Jewish Telegraph Agency = JTA) i forbindelse med den nye debat i Europa om omskærelse af otte dage gamle jødiske drenge i henhold til jødernes pagt med Abraham for mange tusind år siden
Artiklen kommer ligeledes ind på forholdene i Norge, Sverige og Finland.
I 2003 betegnde Danmarks Børne-Ombudsmand omskærelse som en krænkelse af børns rettigheder. Den tilsvarende institution i Norge samtykkede. Finlands Børne Velfærds-Union betegnede omskærelse som “vold”.

Bekymringer

Formanden for Det jødiske Samfud i Danmark, Finnn Schwarz, siger til JTA, at der er falske beretninger om omskærelser, og at det antyder øget intolerance over for dette ritual og er et udtryk for fremmedhad. Schwars er bekymret over, at dette vil komme op i Folketinget endnu iår.
Det jødiske Samfund i Danmark har offentliggjort et skrift på 20 sider som forsvar for omskærelse. I skriftet forklares medicinske aspekter af omskærelse – den første bibelske pagt mellem Gud og mennesket – og hvorfor omskærelse er central i jødedommen.
Ifølge Schwarz har debatten om omskærelse nu taget en vending “til det værre”, Han siger, at adskillige politikere i Danmark, Norge og Sverige i den forløbne sommer har udtalt, at de er stemt for en forbydelse af omskæring, men at intet poitisk parti hidtil fremsat lovforslag om forbud mod dette ritual.

“Barbariske skikke”

De danske jøder – hvis antal idag anslås til omkring 8000 – blev indbudt af Christian IV (1588-1648) til at komme til Danmark for at hjælpe med til et genoprette økonomien, der havde lidt under krigene mod Sverige.
Schwarz siger:
– Den bitre debat om omskærelse er smertefuld for danske jøder. Den gør mig dybt bedrøvet. I århundreder har vi været en vigtig faktor og ydet meget til samfundet.. Nu hører vi, at vores skikke er barbariske, og at vi må udvikle os”.
Danmark har 5.5 millioner indbyggere, heraf 210,000 muslimer. Ifølge Schwarz bruger nogle anti-immigrationsfolk omskærelses-anliggende til at forhindre, hvad de betegner som Danmarks “islamisering”. Han siger, at muslimer i Danmark gladeligt lader jøder lede forsvaret mod et forbud..

Sverige

I Sverige, hvis jødiske befolkning anslås til omkring 20.000, er debatten om omskærelse en klar reaktion på ankomsten af muslimske immigranter, siger præsidenten for Rådet af svensk-jødiske Samfund., Lena Posner-Korosi. I 2001 “lobbyede” de svenske jøder med succes for en særlig lovgivning om omskærelse af drengebørn. Ifølge loven skal ritualet udføres af en “professional med licens”, Licensen bevilges af en sundhedsstyrelse, og en læge eller sygeplejerske skal være til stede, når proceduren udføres.

Norge

Norske jøder, hvis antal anslås til ca. 700, har ifjor udformet et lignende kompromis med den norske regering,, men det er endnu ikke blevet udført, siger præsidenten fos Det jødiske Samfund i Oslo, Ervin Kohn, til JTA. Han forventer ikke noget forbud i nær fremtid

Finland

Antallet af jøder i Finland anslås til 1400. . De menes ikke have noget at frygte. Præsidenten for de finske jøders Centralkomite, Gideon Bolotowsky, siger, at det ikke lykkedes nogle politikere fra Det grønne Parti at opnå støtte inden for deres egen fraktion for et lovforslag om omskærelse.