IPSICC

Aleppos græsk-katolske ærke- biskop er flygtet til Libanon

Vatikanets radio oplyste den 27. august, at den melkitiske græsk-katolske ærkebiskop,
Jean-Clément Jeanbart var flygtet, og hans kontorer var blevet plyndret.De voldsomme kampe i Aleppo har nu også bredt sig til de kristne bydele, fortæller Vatikanet. Derfor er ærkebiskoppen og flere andre præster nu flygtet fra landet.

Ærkebiskop Jean-Clément Jeanbart måtte flygte fra Syrien til Libanon, da kampene rasede i den kristne del af Aleppo.

I første omgang søgte biskoppen tilflugt hos nogle franciskanske munke i byen. Men i løbet af få timer var ærkebispedømmets kontorer blevet plyndret af ’uidentificerede grupper, som ønskede at starte en religionskrig og drage det syriske folk ind i en sekterisk konflikt’, udtalte et medlem af det kristne samfund til det katolske nyhedsbureau Fides.

Flere plyndringer

Ifølge rapporter er dørene blevet brudt op til ærkebispedømmets kontorer, og flere computere er blevet stjålet.
Også det maronittiske ærkebispedømme i Aleppo og det kristent-byzantinske Maarrat Nahman museum i Aleppo er blevet plyndret.

Frygt blandt kristne

Præsident Bashar al-Assads styrker skulle nu igen have genvundet kontrollen med flere af de kristne områder i Aleppos centrum, som før har været i oprørernes hænder.
Ærkebiskop Jeanbart er bekymret for tilstedeværelsen af de fremmede tropper og ’organisationer, der leder efter Jihad-krigere’ i landet. Der er fundamentaliser, som strømmer til Syrien fra Libyen, Jordan, Egypten, Afghanistan, Tyrkiet og mange andre lande, siger han.
De syriske kristne, som udgør omkring 10 procent af landets 20 millioner indbyggere, frygter, at islamister vil overtage magten i landet.

Før-islamiske kristne

Den græsk-melkitiske kirke, som ærkebiskop Jeanbart tilhører, er en af de østlige, katolske kirker. De anvender en slags byzantinsk liturgi i gudstjenesterne.
Der er mange kristne grupper i Syrien, som har været i området fra før-islamisk tid.
Omkring 15.000 mennesker i tre syriske byer taler sproget aramæisk. To af byerne er sunnimuslimske, mens den tredje, Malula, er melkitisk kristen.
Mange kristne støtter præsident Bashar al-Assad, fordi de mener, at han sikrer dem religionsfrihed. Assad hører nemlig selv til det religiøse mindretal alawitterne, som er en hemmelig shia-muslimsk retning. Shiamuslimerne udgør 10 procent, mens sunnimuslimerne udgør 70 procent af befolkningen i Syrien.