Canada bryder med Iran

Canada har suspenderet de diplomatiske forbindelser Iran, fordi Teheran er “en trussel mod verdensfreden” og har med øjeblikkelig virkning lukket den canadiske ambassade i den iranske hovedstad.I Ottawa udtaler den canadiske udenrigminister, John Baird:

– Canadas indstilling til det iranske regime er velkendt. Canada opfatter Irans regering som den største trussel mod global fred og sikkerhed i verden idag..

Baird henviste i sin begrundelse for bruddet til Teherans trusler mod Israel, at Iran ikke havde efterkommet FN-resolutioner om dets atomprogram og Irans støtte til den syriske præsident Bashas Assad brutale indgreb mod den pro-demokratiske bevægelse i landet.

I udtalelsen henvises til Irans “grove ignorering af Wienerkonventionen, som garanterer beskyttelse af ambassade-personnel”.

Iranske diplomater i Canada har fået en frist på fem dage til at forlade landet.

Netanyahu glad

Statsminister Binyamin Netanyahu har hilst det canadiske skridt velkommen. Han siger:

– Jeg vil gratulere den canadiske premierminister med at tage et sådant dristigt skridt og sende et klart budskab til Iran og verden. Det bør tjene som et eksempel for det internationale samfunds
ansvar og moralitet. Det er vigtigt, at den øvrige verden slutter sig til denne form for pres og sætter klare røde linjer for Iran..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Inden Canadas brud med Iran var England det seneste land som udviste iranske diplomater. Det var i november, efter stormen på den britiske ambassade i Teheran.;

“Zionistisk indflydelse”

Iran udtaler – ifølge iranske medier – som reaktion på det canadiske skridt, at Canadas regering “er under indflydelse af det zionistiske styre”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det iranske udenrigministeriums talsmand, Ramin Mehmanparast, siger:

– Canadas regering er ekstremistisk og er influeret af det zionistiske styre, som går til handling og presser det iranske folk og skaber problemer for vort lands borgere.