Obama: ‘Vor forpligtelse til Israels sikkerhed må ikke vakle’

Midt i sin tale om USAs interne politik forsikrede Barack Obama, at han vil arbejde for Israels sikkerhed.Præsident Barack Obama har i en tale – som af mange betegnes som hans livs bedste – endnu engang sendt et beroligende budskab til Israel og amerikansk-jødiske vælgere om, at USA’s forpligtelse til Israels sikkerhed ikke må vakle – og heller ikke Amerikas stræben efter fred.

Obama sagde dette, da han på demokraternes nationalkonvent accepterede at blive nomineret som demokratisk præsidentkandidat.
En lang liste af kendte personligheder “opvarmede” tilhørerne i salen før Obamas tale, heriblandt vicepræsident Joe Biden, senator John Kerry og John F. Kennedys datter Caroline. Dagen før omfattede anbefalerne USA’s “first lady”, Obamas hustru Michelle, og tidligere præsident Bill Clinton.
Obamas tale var fokuseret på intern politik og behovet for at håndtere USA’s økonomiske og sociale problemer, men han kom også ind på landets udenrigspolitik og sikkerhedsanliggender, ikke mindst forholdet til Israel.
– Terroristkomplotter må ødelægges, sagde han.
Obana kommenterede det iranske atomanliggende og ændringerne i den arabiske verden og sagde:
– Den iranske regering må konfronteres med en verden, som er forenet mod Irans atomambitioner.
Hans tale var noget i stil med Winston Churchills ord om “blod, sved og tårer”, da han sagde:
“Vid dette, Amerika – vore problemer kan løses. Den vej vi tilbyder er vanskeligere, men den fører til et bedre sted. Og jeg beder Jer om at vælge den fremtid.

Obama og republikanernes præsidentkandidat, Mitt Romney, har i skrivende stund næsten lige chancer for at blive USA’s statsoverhoved. En meningsmåling viser 45 procent for Romney og 44 for Obama.

Barak om Iran-angreb
Samtidigt med afholdelsen af demokraternes nationalkonvent har forsvarsminister Ehud Barak antydet, at USA vil gå sammen med Israel i et angreb mod Iras atomanlæg.
I en tale til aktivister i hans “Uafhængigheds-parti”i Tel Aviv sagde Barak – efter at have mødtes med den amerikanske viceforsvarschef, admiral James Winnfeld – at de havde drøftet situationen i Mellemøsten, særligt Iran.
– Alene Israel vil træffe sin beslutning om dets fremtid og sikkerhed, sagde Barak, men USA er vores vigtigste partner. Jeg er sikker på, at sådan vil det også være ved enhver fremtidig test.

Netanyahu
Imens rapporteres om en skarp ordveksling om Iran mellem statsminister Binyamin Netanyahu og USA’s ambassadør i Israel, Dan Shapiro.
En besøgende amerikansk politiker, repræsntantshusmedlem Mike Rogers (Michigan), der deltog i Netanyahu-Shapiro mødet, siger, at ordudvekslingen mellem de to mænd var på et niveau, som han aldrig tidligere havde oplevet.
– Det var tydeligt, at israelerne havde mistet deres tålmodighed med USA, siger Rogers. Der var stor frustration hos israelerne over uvisheden og manglende amerikansk klarhed, og dette har medført problemer og en spænding, som ikke tjener verden og freden vel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: