Egypten og Israel bekæmper sammen terrorister i Sinai

Egypten og Israel har fundet hinanden i et sjældent samarbejde: bekæmpelse af terrorister.
Det er terrorismen i Sinai, Egypten vil til livs, ikke mindst efter terrorist-angrebet mod en politistation og drabet af 16 egyptiske grænsesoldater den 5. august – det dødeligste interne angreb mod egyptiske tropper i lang tid.
Siden da har Egypten indledt en anti-terrorist offensiv i området, koordineret med Israel, inden for rammerne af den egyptisk-israelske fredsaftale.
En højtstående egyptisk officer, oberst Ahmed Mohammed Ali, siger, at egyptiske tropper har dræbt 30 “kriminelle” og arresteret 38, omfattende udenlandske narko-smuglere.
Israel frygter, at islamiske terrorister, muligvis tilknyttet al-Qaida, har fået fodfæste i Sinai, siden præsident Hosni Mubarak blev styrtet ifjor.
Egyptiske styrker har pågrebet våben, heribandt automatiske rifler, raketstyrede granater, ubemandede droner og ammunition, og de har ødelagt 31 smugler-tunneler mellem Egypten og Gaza-striben, siger oberst Mohammed Ali.
Siden Yom Kippur krigen i 1973 har der ikke været så mange egyptiske soldater og tanks i området. Israel har tilladt troppeforstærkninger, men ikke svære panservåben. Og egypterne er nu ved at trække dem ud, efter israelsk og amerikansk protest.
Siden opstanden mod Mubarak har der været et sikkerheds-vakuum i Sinai, og islamistiske militsgrupper har udvidet deres tilstedeværelse i området.
Forsvarsminister Ehud Barak har talt med egyptiske ledere om at koordinere alle fremtidige militære aktiviteter med Israel og fjerne dets styrker fra omådet, “når offensiven slutter”.
Ifølge oberst Ali har Egypten rådført sig med Israel, i overensstemmelse med fredsaftalen.
– Der var koordinering om indsættelse af styrker i hele Sinai, siger han. Jeg tror, der er forståelse for, at militæroperationer i Sinai er i alles interesse;
Og så gentog han Egyptens forpligtelse til fredsaftalen af 1979 – “uden at skade nationale interesser”.
En israelsk regeringsembedsmand, der ønsker at være anonym på grund af sagens sensitivitet, siger, at der er igangværende kommunikationer mellem de to sider og en “flydende” dialog .