Forfriskende Bach

Hvis man kender Bachs absolut største værk, Matthæuspassionen, ved man at det spiller i 3 timer og kræver sin lytter, for at man kan få et passende udbytte af både tekst og musik.
I denne repræsentativt forkortede udgave på tidsmæssigt 1/3 af originalværket og i arrangement for trompet og orgel af organisten Søren Johannsen, kan man bare nyde de lækre klange og det afstemte spil mellem trompet og orgel. Det har så mange klangmuligheder, at det sagtens kan ”lege” orkester.
Dorthe Zielke varierer trompetspillet meget ved at spille på seks forskellige trompeter, snart med mørk og snart med brillant og lys klang. Hun og Søren Johannsen, der danner par både privat og i musikken, har før udgivet roste cd’er og fx været ugens cd-navn i P2. De er fremragende musikere. Søren Johannsen er kendt for at være en farverig all round organist, der har hele (!) Bachs kæmpe-orgel-opus på programmet. Han har også eget forlag og flyver selv som pilot, når han giver koncerter ”oversøisk” (i Jylland).
Mætthæuspassionen i originaludgaven er et gigantisk musikalsk og tekstligt epos at skulle forholde sig til i sin helhed. Med al den opmærksomhed, det kræver, kan man godt køre træt og falde for fristelsen til at lægge noget lettere på. Derfor er det en knaldgod ide, de har fået, at lave et gedigent uddrag på 16 (ud af 78) numre af hele værket, der på cd’en beholder deres oprindelige rækkefølge.
Jesu lidelseshistorie bliver i de såkaldte passioner fra baroktiden fremstillet i et drama bestående af en blanding af fire slags udsættelser, nemlig korsatser, arier (udpræget melodiøst), recitativer (talesang) og koraler (salmer for fir-stemmigt kor), så der til originaludførelsen anvendes både kor, solister og orkester.
I arrangementet her bruges ud over trompet og orgel også i ariesatserne obo, fløjte og violin, som hver spiller originalstemmen fra værket. Herved opstår der et meget smukt samspil mellem fx mellem violinen og trompeten. De bliver ligeværdige samspillere, hvor violinen i originalværket mere har en akkompagnerende rolle til sangstemmen (hvis del altså trompeten spiller her).
Man får både velklang, pompøst spil og meditation, og hvis man kender originalværket, hører man også teksten for sit indre øre, selv om den jo slet ikke er der. Og ellers kan man bare nyde musikken for evt. siden at få lyst til at snuse til originalen. Et lille minus ved denne toproste cd kunne for nogle være, at den – overskuelige – cover-kommentar kun er på engelsk.
Erik Linow

Bach: Matthæuspassionen
(uddrag arr.f. trompet og orgel)
49,95 kr. (vejl.)