Israelsk soldat dræbt ved den ustabile grænse til Egypten

En israelsk soldat er blevet dræbt og en anden såret ved den israelsk-egyptiske grænse, som længe har været den roligste af alle Israels fire grænser, men nu er blevet den mest ustabile.
Det skete, da tre terrorister i Sinai åbnede ild mod en israelsk styrke, der skulle sikre arbejdere, som er ifærd med at opføre den flere hundrede kilometer lange grænsebarriere. Ved den efterfølgende ildudveksling blev alle tre terrorister dræbt.
Ifølge en foreløbig undersøgelse af episoden nærmede de tre terrorister sig til det sted nær Haref Bjerget, hvor grænsemuren endnu ikke er færdigbygget. De var udstyret med sprængbælter, RPG raketstyr og Ak-47 angrebsrifler og åbnede ild mod de israelske soldater.
– Terroristerne var på vej til at udføre et drabsorgie, siger en israelsk militær talsmand.
Det var den tredje seriøse hændelse i området i de sidste måneder. I juni blev en israelsk araber, der arbejdede på grænsemuren, dræbt, og i august var der et angreb ved Kerem Shalom-overgangsstedet; hvor islamiske ekstremister dræbte 17 egyptiske grænsesoldater.
Den sidste episode viser, hvor ustabil Sinai området er blevet, en situation som truer ikke blot den relative ro mellem Israel og Gaza-området, men det allerede anspændte israelsk-egyptiske forhold.
Siden har Cairo iværksat en omfattende militæroperation for at ødelægge terrorist-infrastruktur i Sinai, men på israelsk hold siges det, at denne operation har opnået meget lidt.
Terroristernes identitet er endnu ikke blevet endelig fastslået. De menes, at tilhøre en hidtil ukendt gruppe med navnet “Forsvarere af el-Aksa”, der er tilnyttet Hamas, eller en anden ekstremistisk islamisk organisation. Deres leder siges at være en mand ved navn Mamed Sabahi Tamaraz.
Aktionen menes at have været et initiativ af lolale fundamentalistiske beduiner fra Sinai, og den skal være blevet udført med støtte af ekstreme fraktioner i Gaza-striben.

Pigesoldater
De israelske soldater tilhører Caracal Bataljonen, med såvel mandlige som kvindelige soldater.
Det var overraskende for mange TV-seere at konstantere, at så mange pigesoldater gør tjeneste ved fronten og kæmper side om side med mændene.
Det israelske forsvarsministerium har foreløbig opført 210 km af den nye grænsebarriere. Den næste fase er endnu ikke færdigbygget, ikke mindst som følge af bjergterrænet. Den sidste del af barrieren ventes færdiggjort i begyndelsen af november.
Ifølge en israelsk forsvarskilde har den ekstremistiske Salafi-bevægelse, der står bag islamiseringen af Sinai, en stærk indflydelse hos unge beduiner i området.