Situationen for Malmøs jøder stort omtalt i israelsk presse

Den vanskelige situation for de svenske jøder i Malmø er blevet omtalt i israelsk presse. I en større artikel idag i bladet “Jerusalem Post” står: “Danske jøder til Malmø på solidaritetsrejse”.
Det er en mand fra Jerusalem, Martin Stern, der er initiativtager til turen, som også er delvist fiansieret af ham.
Omkring 60 danske jøder vil deltage i en busrejse over Øresundsbroen fra København til Malmø på søndag for at mødes med lokale jødiske ledere i Malmøs synagoge og deltage i en Holocaust mindehøjtidelighed, oplyser den københavnske rabbiner, Yitzi Lowenthal.
Københavns og Malmøs jødiske samfund har historiske bånd. I oktober 1943 under den tyske besættelse af Danmark undslap omkring 8000 danske jøder til Sverige, reddet af modstandsbevøgelsen, og mange slog sig ned i Malmø. Nogle af dem bor der endnu.
Malmø var dengang en frisindets by, men den blev senere hjemsted for tusinder af muslimer, mange af dem fra Mellemøsten, og en stadig voksende hetz mod jøder og Israel begyndte, som svenske myndigheder ikke har formået at bremse.
– Vi prøver nu at slå bro mellem de to samfund, siger rabbiner Lowenthal.
Stern tilføjer, at nu da Malmøs jødiske befolkning er i en vanskelig situation, er denne gestus fra de danske jøders side en slags tilbagebetaling for redningen for 69 år siden.
Antisemitisme i Malmø vakte først international opmærksomhed i 2009, da optøjer brød ud på grund af tilstedeværelsen i Malmø af et israelsk Davis Cup tennishold.
Siden er anisemitiske og anti-israelske episoder tiltaget. Medlemmer af det jødiske samfund i Malmø taler om hyppige angreb og antisemitiske skældsord på Malmøs gader, og forleden blev ordet “Palæstina” indridset i en bil tilhørende Malmøs rabbiner, Shneur Keselman.
Martin Stern fra Jerusalem siger:
– Malmøs jøder er i en vanskelig situation – og det bliver ikke bedre.