Pippi på pilgrimsfærd i religionslandskabet

Pippi-typen er den moderne generations helt. Hun er selvstændig og udogmatisk; søger ikke sine svar i den traditionelle religion, men i relationerne med medmennesket.
En ny religionsform er under udvikling i de nordiske lande. Den er ikke dogmatisk, og ligner derved mere urfolk og kineseres religion end den traditionelle europæiske, mener religionssociologen Ole Riis, ifølge Dansk Kirketidende.
Den nye ikke-dogmatiske religionsform hænger sammen med en pædagogisk revolution, der har sit udspring i efterkrigstidens Nordeuropa. Børn er herefter blevet opdraget til at være selvstændige og autonome, hvor de store helte er karakterer som Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg.
Efterkrigsgenerationens børn er opdraget til både tage hensyn til andre og sig selv. Svarene på livets udfordringer søges ikke i religionen. I stedet søger man efter et sprog, der kan bruges til at bearbejde relationer og livserfaringer.
Lisbeth Bitsch