Støre i Israel: ‘To-stats løsningen smutter fra os’

På tærsklen til den såkaldte donor-konference i New York kom Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, idag til Jerusalem for at mødes med israelere og palæstinensere og drøfte, hvordan parterne kan komme hinanden nærmere.
Støre er ikke optimistisk. Han har i et interview i Oslo inden afrejsen sagt til den israelske morgenavis “Ha’aretz”, at “to-stats løsningen er ved at smutte fra os”.
Hans besøg betegnes fra israelsk side som en “blitz”-visit, idet Støre blot vil være her en enkel dag.
På spørgsmålet om det er et rutine besøg, siger en diplomatisk kilde, at det er så kort, at man ikke engang kan tale om “rutine”.
– Det er, hvad jeg vil betegne som et “touch and go”-besøg, siger denne kilde.
Fra norsk side blev Støre modtaget i Tel Avivs Ben Gurion lufthavn af den norske ambassadør, Svein Sevje. Så gik det slag i slag – først med en “arbejdsmiddag” i Jerusalem med udenrigsminister Avigdor Lieberman, så et møde med statsminister Binyamin Netanyahu, og derefter sluttede dagen med et møde med den palæstinensiske ledelse i Ramallah. Og overnatning på et hotel i denne by.
Allerede imorgen tager Støre tilbage til Norge.
Et af de emner, der ventes drøftet, er, hvordan det internationale samfund skal forholde sig til import af varer, der produceres i bosættelserne på Vestbredden.
I interviewet med “Ha’aretz” sagde ministeren, at Norge betegner sådanne varer som illegale i henhold til international lov.
Han sagde, at Norge vil overveje forskellige muligheder for at vise dets politik angående en udvidelse af bosættelserne.
Et centralt emne vil også være Israels politik vedrørende palæstinensiske beboere i “Område C”, der er under fuld israelsk civil- og sikkerhedsmæssig kontrol. Norges støtte til en anerkendelse af en palæstinensisk stat, samt dets kontakter med den ekstremistiske Hamas-organisation.
I interviewet, der blev afholdt i statsministeriet, gav Støre udtryk for stærk kritik af Israels handlinger i de besatte områder. Støre sagde, at Norge nært følger Israels pres mod palæstinensere, der lever i “Område C”.
Støre sagde, at ideen om “Område C” var en del af den midlertidige periode – ikke tænkt som en mulighed for udvidelse af bosættelserne med 60 procent af områderne på palæstinensisk bekostning.
– Da Norge støttede Israels optagelse i OECD, sagde han, gjorde Norge det klart, at det drejede sig om det egentlige Israel, ikke de besatte områder og bosættelserne. Jeg ved, at den israelske regering argumenterer, at dette er omstridte områder – men vi opfatter det som okkuperet land, i henhold til international lov.
Videre sagde udenrigsministeren
– Så længe parterne siger, at de ønsker en to-stats løsning, vil vi støtte den, men inden for en vis grænse. Når det bliver klart for alle, at donor-mekanismen forøver “status quo” snarere end at bidrage til fred, må vi genoverveje det. Men vi er ikke nået dertil.